Wat is de lekkerste en duurzaamste kaas van het land?

Wat is de lekkerste en duurzaamste kaas van het land?

Goudse kaas

Ben jij net als ik gek op kaas? Uit praktische overwegingen haal ik het meestal bij de supermarkt. Lastig kiezen, vaak smaakt het naar niks. Natuur & Milieu keek in de eerste Nationale Kaastest wat de lekkerste duurzame kaas van ons land is.

Ik was best verrast door de uitkomsten van de test. Op de eerste plaats is namelijk Boer en Land Kaas van Campina geëindigd. Ik heb die wel eens gekocht, maar was toen niet zo onder de indruk dat ik het nog eens wilde halen. Op de tweede plek is Bastiaansen uitgekomen, een merk dat je misschien kent uit de biologische supermarkt. De top drie wordt besloten door Milner. Deze drie kazen scoren volgens Natuur & Milieu het best op de combinatie smaak en milieubelasting.

10 liter melk

“Wij Nederlanders zijn dol op kaas en eten jaarlijks 17 kilo kaas per persoon. Weinig mensen realiseren zich echter dat kaas een forse milieubelasting heeft. Dat komt omdat er voor de productie van kaas veel melk nodig is. Voor 1 kilo kaas gebruik je 10 literpakken melk. Hoe meer melk, hoe meer koeien nodig zijn. De mest, gassen en veevoer van al die koeien zijn zeer schadelijk voor het milieu”, aldus Sijas Akkerman, hoofd Voedsel bij Natuur & Milieu.

Verkiezing

Samen met onderzoeksbureau Questionmark onderzocht Natuur & Milieu zeven populaire Goudse, belegen kazen: Boer en Land, Bastiaansen, Remeker, Beemsterkaas, Milner, Leerdammer en Maaslander. Questionmark onderzocht de milieubelasting per kaas. Ook kreeg elke kaas een score voor dierenwelzijn. Een professioneel smaakpanel van foodbloggers, testte alle kazen vervolgens blind op smaak, structuur, zoutheid en bite. Het hele rapport vind je op de site van Natuur & Milieu.

Tip: duurzame kaas

Kies je voor kaas, kies dan een duurzame kaas. Dit zijn kazen die het keurmerk EKO, Biologisch of Weidegang hebben. Koeien van deze kazen staan minimaal 120 dagen per jaar in de wei. Hoe vaker een koe in de wei staat, hoe beter voor het milieu.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top