Nederlander behaalt de titel SVH Meesterkok in het buitenland

Nederlander behaalt de titel SVH Meesterkok in het buitenland

De kersverse SVH MeesterkokRichard Ekkebus van Restaurant Amber (**) in The Landmark Mandarin Oriental Hong Kong is door Robert Kranenborg geïnaugureerd als SVH Meesterkok. Nadat Richard eerder op de KLM-vlucht van Amsterdam naar Hongkong de sterren van de hemel kookte, legde hij met volle overtuiging de proef voor zijn Meestertitel af in Hongkong. Hij werd op meer dan honderd onderdelen beoordeeld op zijn vakmanschap.

Richard is niet alleen de eerste chef-kok die aan boord van een vliegtuig een gedeelte van zijn Meesterproef heeft afgelegd, maar hij is tevens de eerste Nederlander die in het buitenland werkzaam is en daar ook de Meesterproef met succes heeft afgelegd. Daarmee heeft Restaurant Amber in The Landmark Mandarin Oriental Hong Kong nu twee SVH Meesterkoks die actief werkzaam zijn in de keuken. Sidney Schutte, de Executive Chef, is al in het bezit van de SVH Meestertitel. Hij haalde deze in 2006 als souschef bij in De Librije (***) in Zwolle.

Dubbelzwaar examen

SVH Meesterkok Robert Kranenborg was trots dat hij in Hongkong uitgenodigd was om Richard te inaugureren: “Je kookt verbazingwekkend en maakt nieuwsgierig. Deze proeve van bekwaamheid was geen gewoon examen. Het was een dubbel(zwaar) examen. Je bent een voorbeeld voor de jeugd en jij hebt met het behalen van jouw meestertitel, de titel SVH Meesterkok hiermee ook internationaal op de kaart gezet.”

Meesterkoks als voorbeeld

Richard werd veelvuldig gevraagd waarom hij nou nog op wilde gaan voor de titel SVH Meesterkok. Hij was daar tijdens de inauguratie duidelijk in: “Als jonge kok waren SVH Meesterkoks mijn voorbeelden. Hans Snijders van Château Neercanne als eerste leermeester en Robert Kranenborg als mentor bij Corona. Door het meehelpen tijdens de jaardiners van SVH en met het behalen van alle benodigde diploma’s was het voor mij vanzelfsprekend om op te gaan voor de Meestertitel. Maar na mijn vertrek uit Nederland in 1992, waarna ik vervolgens in Frankrijk (L’Arpege, Guy Savoy, Pierre Gagnaire), Mauritius (Royal Palm), Barbados (Sandy Lane) en nu sinds 2008 bij Restaurant Amber in The Landmark Mandarin Oriental Hong Kong ben gaan werken, dacht ik dat het niet meer mogelijk zou zijn. Maar na een gesprek met SVH en vervolgens de samenwerking met KLM gelukkig wel. Het is de hoogste graad van vakbekwaamheid en ik zal de titel SVH Meesterkok met veel trots uitdragen. Het is een cirkel die rond is.”

Indrukwekkende Meesterproef

Tijdens het tweede onderdeel van de Meesterproef in Restaurant Amber in The Landmark Mandarin Oriental Hong Kong, serveerde Richard een lunch bestaande uit 15 (!) verschillende a la carte gerechten. Het diner stond in het teken van een meesterlijk achtgangenmenu met diverse ‘signature dishes’ van Richard met begeleidende wijnen. De commissie, bestaande uit SVH Meesterkoks Jonnie Boer (De Librije ***), Onno Kokmeijer (Ciel Bleu in Hotel Okura Amsterdam **) en Carsten Klint (secretaris Meestertitels), was onder de indruk van de organisatie- en kookkwaliteiten van Richard. “Alleen de beste producten die verkrijgbaar zijn. Verser dan vers en verwerkt in gerechten die stuk voor stuk van exceptioneel hoog niveau zijn”. Bij de inauguratie was de top van de culinaire wereld in Hongkong aanwezig. Onder andere Vincent Thierry (Caprice ***), Umberto Bombana (Otto e Mezzo ***) en Alvin Leung (Bo Innovation **) kwamen langs om Richard met zijn unieke prestatie te feliciteren.

Carsten Klint, secretaris Meestertitels bij SVH, sprak over een historische gebeurtenis: “Jij hebt laten zien dat in de World Business Class van KLM wel degelijk vers gekookt en geserveerd kan worden. Wanneer KLM dit verder oppakt en door ontwikkelt kunnen zij straks, met de nieuwe businessclass-stoelen, de standaard zetten en daarmee internationaal trendsettend zijn voor de alle luchtvaartmaatschappijen. Voor een omschrijving van de Meesterproef in Amber komt de commissie woorden te kort.” Verder bedankte hij KLM voor de samenwerking: “Zonder de inzet en waardering voor vakmanschap van KLM zou deze proef in het buitenland niet eens hebben kunnen plaatsvinden”, ook het management van The Landmark Mandarin Oriental in Hongkong werd bedankt voor het indrukwekkende gastvrije verblijf van de Nederlandse delegatie.

 

Bron: SVH

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top