Heel Holland Prakt: meedoen aan de finale

Heel Holland Prakt: meedoen aan de finale

 RoerbakgerechtZet acht nerveuze finalisten bij elkaar, voor een publiek van tientallen luisteraars. Denk aan een sfeervolle zaal in Studio Desmet in Amsterdam. Wat heb je dan? De finale van Heel Holland Prakt van het NTR-radioprogramma Mangiare. Ik was een van de kandidaten die haar gerecht mocht laten testen door de kenners.

Mangiare is een eet-radioprogramma dat elke twee weken op vrijdagavond van zeven tot acht uur te horen is op Radio 1. Een vast team van presentatrice Petra Possel, kookboekenwinkel-eigenares Jonah Freud en programmamaker Francien Knorringa praten met interessante gasten over actuele zaken in de wereld van lekker eten en drinken. Jonah test vaak verschillende uitvoeringen van recepten en verslaggever Chris Bajema is op pad. Heel knap hoe ze op de radio eten echt tot leven laten komen.

Heel Holland Prakt

Dit jaar was er een wedstrijd die elke uitzending terugkwam. Heel Holland Prakt. Luisteraars mochten gerechten inzenden die goedkoop en lekker zijn en die binnen 30 minuten op tafel staan. Het hoefde geen echt prakkie te zijn. Francien selecteerde het beste recept kookte de receptuur en de andere gasten proefden het gerecht. De inzender mocht door naar de finale. Ik had in het voorjaar een recept voor Thaise roerbak ingezonden.  Je vindt het terug op de site van Mangiare. Het team en de gasten vonden het lekker, maar er mocht meer saus bij.

Bekende juryleden

Gisteren was de finale. Iedere finalist, acht in totaal, had zijn gerecht thuis voorbereid. Studio Desmet heeft wel een keuken, maar geen plek voor acht kokende mensen. Volgens een strak schema mocht iedereen even de keuken in om alles op te maken en op te warmen. Dat gebeurde vlak voordat de gerechten werden gepresenteerd aan de jury. Die stond onder leiding van de bekende chef-kok en tot voor kort Masterchef-jurylid Peter Lute en kookboekenschrijfster Yvette van Boven, van wie ik drie boeken heb. Yvette maakt bijna alles zelf, van boter tot sodabrood, en ze is een van de mensen die mijn inspireerden om zelf meer te gaan doen in de keuken.

Op de radio

Het was ontzettend leuk om mee te maken hoe een radio-uitzending wordt gemaakt. Normaal zit het team in een kleine studio, nu was de grote zaal ingericht voor live publiek, namelijk luisteraars die er graag bij wilden zijn. En die later alles mochten proeven. Als kandidaat zaten we gewoon in het publiek, tot het tijd was om ons gerecht even gauw warm te maken en dan in een klein groepje trots naar voren te lopen om alles te presenteren.

1312-mangiare

Winnaar

De jury was enthousiast over bijna alle gerechten. De trotse winnares was Marijke met haar bietensmoor, die Peter Lute aan zijn jeugd deed denken. Marijke heeft een diner in zijn restaurant gewonnen. Als herinnering kregen we alle acht een mooie stamper, voor onze prakkies. Een enorm leuke ervaring en ook om mensen te ontmoeten en met ze te praten. Kookliefhebbers zijn aardige mensen die dolgraag praten over hun passie. Een bijzondere avond!

De uitzending is terug te luisteren via de podcast in onder meer iTunes en via de website van Mangiare.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top