‘Weinig diervriendelijke producten in pretparken’

‘Weinig diervriendelijke producten in pretparken’

Efteling
Beeld: de Efteling

8 van de 10 grootste pretparken in ons land serveren bijna uitsluitend dierenleed, zo blijkt uit onderzoek van Wakker Dier. Deze pretparken verkopen voornamelijk snacks vol met plofkip, industrievarken en ander vee-industrievlees. Vegetarische of diervriendelijke producten zijn amper te vinden.

De Efteling en Duinrell zijn hierop een prettige uitzondering: dierenwelzijn staat daar wel op de agenda. Zo geven ze aan steeds vaker te kiezen voor bijvoorbeeld vlees met een welzijnskeurmerk, eieren met drie Beter Leven sterren van de Dierenbescherming en zuivel met weideganggarantie. Ook bieden ze zichtbaar vegetarische producten aan. Wakker Dier adviseert daarom bewuste consumenten om deze herfstvakantie naar de Efteling of Duinrell te gaan. Volgend jaar wordt het onderzoek herhaald; in de tussentijd roept Wakker Dier Julianatoren, Drievliet, Plopsaland, Toverland, Slagharen, Hellendoorn, Drouwenerzand en Walibi op een stap vooruit te zetten.

Geen beleid

8 van de 10 pretparken vallen in de laagste categorie (E): zij hebben geen beleid voor het verduurzamen van hun horecagelegenheden en bieden nauwelijks een alternatief aan voor flexi- of vegetariërs. Walibi, Toverland, Slagharen, Hellendoorn en Drouwenerzand hadden wel vegetarische gerechten als er om gevraagd werd. Bij Julianatoren, Drievliet en Plopsaland kun je slechts een broodje kaas of omelet krijgen.

Ongezond

Bij alle pretparken is er veel aandacht voor ongezonde en dieronvriendelijke snacks, zoals hamburgers en frikadellen. Duinrell en de Efteling zijn wel bewust bezig met het eten in hun park: deze parken hebben een beleid voor het verduurzamen van hun horeca en zetten daar ook echt stappen in. Zij gaven aan te kiezen voor varkensvlees met een keurmerk, zuivel met een weideganggarantie en eieren met drie Beter Leven sterren van de Dierenbescherming. Daarmee steken ze in positieve zin boven de anderen uit. Maar net zoals de andere pretparken verkopen ook zij nog voornamelijk ijs en snacks, gemaakt van het goedkoopste vlees en zuivel.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top