Gevaarlijke stoffen in pasta uit de supermarkt

Gevaarlijke stoffen in pasta uit de supermarkt

pasta en spaghettiIn pasta van Albert Heijn. Jumbo, Aldi en Lidl zitten te veel gevaarlijke minerale oliën. Dat blijkt uit onderzoek door Foodwatch. Negen van de twaalf geteste huismerkpasta’s bevatten vervuilde minerale olie.

Foodwatch onderzocht verschillende pasta’s van de huismerken van Albert Heijn, Jumbo, Aldi en Lidl. Ze keken of de gedroogde pasta MOAH bevatte, een stof die mogelijk kankerverwekkend is. Ook werd het gehalte van MOSH bekeken, een stof die mogelijk weefselschade veroorzaakt. Die beschuldigingen komen trouwens niet van Foodwatch zelf maar van de Europese voedselautoriteit EFSA.

Pasta

Van Albert Heijn bevatte onder meer de meergranen macaroni en meergranen spaghetti te veel van beide stoffen. Bij Aldi gaat het om onder meer de tagliatelle, net als bij Lidl. Jumbo maakt het erg bont, alle geteste artikelen overschrijven de norm. Bij Jumbo werden de spaghetti, volkoren macaroni en zilvervliesrijst getest.

Oproep minister

Minister Schippers deed eerder al een oproep aan de supermarkten om iets te doen aan producten met de gevaarlijke minerale oliën MOAH en MOSH. Foodwatch deed een half jaar geleden ook al een test rondom MOAH en MOSH maar de producten zijn nog steeds te koop. De stoffen komen vanuit de kartonnen verpakking in het eten. Vooral verpakkingen van gerecycled karton vormen een risico. MOSH is de gevaarlijkste stof, die hoopt zich op in het lichaam en wordt niet uitgescheiden. Bij te veel MOSH kunnen de organen beschadigd worden.

Veilige verpakking

Een woordvoerder: “De voedselindustrie waakt niet over onze gezondheid – deze wens van minister Schippers is naïef. De overheid hoort verantwoordelijkheid te nemen voor de volksgezondheid. Foodwatch wil dan ook dat het kabinet hiertoe zo snel mogelijk veilige verpakkingen verplicht en residunormen opstelt.”

Op de site van Foodwatch is een tabel met de resultaten te vinden. Daarin staat met kleuren aangegeven welke pasta in orde is en welke te veel MOAH en MOSH bevatten.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top