En toen zei de airfryer … niks meer

En toen zei de airfryer … niks meer

AirfryerDe Airfryer was vies en ik wilde hem schoonmaken. Met de pan en het mandje had ik beperkt succes, het grill-element had ik nog nooit geprobeerd. Zou wel moeten lukken, zo net voor het eten.

De instructies op de site van Philips zijn duidelijk:

Vraag
Hoe kan ik de Airfryer het beste schoonmaken?

Antwoord
Pak een spuitflesje en normaal bakpoeder. Maak een reinigingsmiddel door 3 g bakpoeder toe te voegen voor elke 100 ml water en vul het spuitflesje met de oplossing.

Schoonmaakprocedure:
1. Open de lade van uw Airfryer en verwijder de mand en de pan. Plaats uw Airfryer ondersteboven.
2. Schud het spuitflesje om het water met het bakpoeder te mengen. Spuit de bakpoederoplossing op het vuile gebied rondom het verwarmingselement. Laat de oplossing ongeveer 1 minuut in het vuil intrekken. Zet dan de Airfryer weer rechtop.
3. Wacht vervolgens 30 minuten. Plaats uw Airfryer opnieuw ondersteboven. Spray de bakpoederoplossing opnieuw op het vuile gebied rondom het verwarmingselement. Laat de oplossing ongeveer 1 minuut in het vuil intrekken. Zet dan de Airfryer weer rechtop.
4. Wacht vervolgens 30 minuten. Zet de pan en de mand terug in de Airfryer. Giet ongeveer 400 ml water in de pan om vuil van de bovenkant te verzamelen en vocht toe te voegen. Stel de Airfryer in op 200 °C en 20 minuten. Open de lade, verwijder de mand en de pan en laat de Airfryer afkoelen tot die nog maar een beetje warm is.
5. Plaats de apparaat opnieuw ondersteboven.  Veeg de resten bakpoeder en het losse vuil weg met een doek.
U kunt ook een spons of een kleine borstel gebruiken (bijv. een tandenborstel) om het gebied achter het verwarmingselement te bereiken. Ga er voorzichtig mee om.  Zet de Airfryer weer rechtop, zet de pan en de mand terug in de Airfryer en laat de lade nog 5 minuten lang open zodat het apparaat beter opdroogt.

Hoe het echt ging met de Airfryer

Gelukkig had ik een spuitflesje, bakpoeder en genoeg tijd. Dus ik vrolijk aan de slag. Tot aan stap 4,5 ging alles goed. Hij mocht weer aan. Het display deed even gek, reageerde niet goed op de toetsen. Daarna zette ik hem aan. En ging hij weer uit. Echt kapot? Ik wilde raad zoeken op internet, maar de verbinding lag eruit. Er ging een belletje rinkelen in mijn hoofd. Zou het kortsluiting zijn?

Inderdaad. De aardlekschakelaar was doorgeslagen. En daarna nog twee keer toen ik het nogmaals probeerde. Mijn conclusie? Airfryer maakt kortsluiting, vast water in de motor gelopen. De helpdesk van Philips is te bereiken via een 0900-nummer voor 50 cent per gesprek. Dat was maar goed ook, want het gesprek duurde 25 minuten. Een vriendelijke dame stond me te woord, en wilde dat ik hem zou opsturen voor reparatie. Een adreslabel werd gemaild, en met de aankoopbon in de doos is hij nu op weg naar Philips.

Kortsluiting komt weinig voor, de motor hoort goed afgeschermd te zitten. De dame dacht dat er iets los zat in het bovendeel en dat het stuk is gegaan door het op zijn kop zetten. Reparatie kan tot drie weken duren. Dat worden drie lange weken…

Ik weet wel wat ik voor Pasen vraag: een gerepareerde Airfryer.

Dit artikel is onderdeel van een reeks Airfryer recepten. Zoek je een ander recept? Klik dan op deze link

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

5 thoughts on “En toen zei de airfryer … niks meer

 1. Ook al zijn de reacties lang geleden, ik reageer toch als iemand eens in de toekomst dit probleem heeft: Op zo had ik de airfryer zeer grondig schoongemaakt. Helaas sloegen de stoppen daarna door toen ik de airfryer weer aan deed. Op dinsdag sloegen de stoppen helaas weer door. Op woensdag deed hij het weer gelukkig. Ik heb zoiets eerder gehad met vocht in een waterkoker en in een rijstkoker dus even geduld en de airfryer een paar dagen laten drogen als je zoiets hebt. Uiteraard wel zorgen dat je elektriciteit veilig is in je huis zodat je geen opdonder krijgt. En droge handen en schoenen met rubberen zool aan op een droge vloer voor de zekerheid.

 2. Beste,
  Mand en bakje heb ik geen problemen maar het element is wat anders. Ik durf er bijna niet aankomen, ga er met een zachte borstel rond maar krijg het niet proper. Was daar maar één oplossing voor dan kreeg mijn AF. 10 op 10 want is iets dat ik niet zou kunnen missen Dus Philips tracht er een oplossing voor te vinden zouden vele vrouwtjes gelukkig zijn
  Groeten
  Gina

 3. Wat een kado, wat een luxe, wat een vooruitzicht van gemak en een gezonder leven!

  De Airfryer HD922XX van Philips.

  Wat een tijds- en energieverslindend apparaat.
  Iets consumptie klaar maken ( Neem er wel de tijd voor!) kost een maar “drupje” olie en stroom ( want die neemt daar rustig de tijd voor!), maar schoonmaken ( Neem er wel de tijd voor!) is een ware aanslag op je gas, water en lichtverbruik( en navenant de rekeningen!) en daar bovenop komen nog allerlei “milieuvriendelijke petrochemische toevoegingen om te laatste restjes ( Neem er wel de tijd voor!) van dat “drupje” olie weg te werken.
  Uiteindelijk blijft dan “slechts” die penetrante baklucht in je huis hangen.

  Ik ga weer terug naar de koekepan en loop wel een half uurtje extra met de hond!

 4. Ik zie net dat je Airfryer net 4 maart jl kapot is gegaan, dus de vraag of je hem inmiddels al weer een keer op deze manier hebt schoongemaakt is dan overbodig, want je hebt hem waarschijnlijk nog niet of misschien net weer terug van Philips.

 5. Hoi Saskia,

  Wat was er nou aan de hand met de Airfryer?
  En heb je hem inmiddels al weer een keertje op deze manier schoongemaakt en ging het toen wel goed?
  Ik heb gisteren een Airfryer XL gekocht en ben eens op internet aan het zoeken naar recepten en verder informatie.
  En ik zag dat je ook een goedkoop “rekje” voor de Airfryer had ontdekt met regeldragers. Werkt dat tot nu toe goed?
  Heb je misschien nog tips om er voor te zorgen dat de Airfryer minder smerig wordt. Of andere tips?

  Alvast bedankt.

  Groet,

  Elys

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top