Eindelijk! Mandje Airfryer echt goed schoon

Eindelijk! Mandje Airfryer echt goed schoon

mandje AirfryerHet mandje van mijn Airfryer zag er niet uit. Vol met ingebrande bruine en zwarte vlekken. Eindelijk heb ik iets ontdekt om het echt goed schoon te krijgen.

Al anderhalf jaar ben ik op zoek naar een product om de vlekken van de coating van het mandje af te krijgen. Die was niet schoon meer. Ingebrand vet en bruine vlekken. Om gek van te worden. En dat terwijl ik het mandje uiteraard na elk gebruik schoonmaak. Ik heb al van alles geprobeerd. Een sopje, vaatwasmiddel, ontvettende spray, afwasmiddel, wasmiddel, Dasty, soda: het hielp niet. Prowin ovenreiniger wel trouwens, maar daarvan werd de coating dof op de plek waar ik het uit had geprobeerd. Ook geen oplossing dus. Bij toeval heb ik nu iets ontdekt wat wel helpt.

Airfryer vies

Van de week keek ik naar het mandje en zag alle plekken, en dacht: misschien moet ik het gewoon maar accepteren. De Airfryer wordt bijna dagelijks gebruikt, gebruikssporen zijn dan logisch. Ik was de keuken aan het schoonmaken met een spray en spoot het mandje in, omdat het er toevallig lag. Eigenlijk helemaal niet bij nagedacht. Ik vergat het en ging slapen. De volgende ochtend kwam ik beneden en zag ik het mandje. Ik wilde de Airfryer gebruiken dus ging het mandje schoonmaken, de spray zat er immers nog op.

Wonder

Tot mijn stomme verbazing kwam veel van het ingebrande vet mee toen ik er een doekje overheen haalde. Ik pakte een schuursponsje en gebruikte dat om de coating te boenen. Met de zachte kant overigens. Ineens was die weer mooi grijs en niet vlekkerig. Wat een wonder! Na één keer was het mandje van de Airfryer ineens bijna helemaal schoon. En nu, na twee keer, ben ik echt tevreden. Er zitten nog kleine vlekjes op, maar dat komt wel goed denk ik.

Dettol maakt mandje Airfryer schoonWat dit wondermiddel is? Dettol hygiënische multireiniger. Een sprayflacon van 2,79 euro die bij onder meer Albert Heijn te koop is. Op de site van Dettol staat het niet meer, dus misschien gaat het uit het assortiment. Ik heb nog een extra sprayflacon staan, voor het geval dat!

Tip: als je dit ook wilt uitproberen, wees dan wel voorzichtig. Bij een aantal andere mensen lijkt het ook te werken. Bij weer andere mensen haalt het niets uit of lijkt het de antiaanbaklaag aan te tasten. Wees dus wel voorzichtig en probeer het uit op een onopvallend plekje. De mandjes lijken verschillende te reageren en er zijn natuurlijk ook geen twee vlekken exact hetzelfde.

Raster

Voor het raster onderin het mandje heb ik trouwens nog geen goede oplossing. Dat ziet er niet zo fraai uit. Ik haal er af en toe een staalwolsponsje overheen, dat helpt aardig. Heb jij een geweldige tip voor? Mail me dan op info@eetnieuws.nl dan kan ik het testen!

Airfryer kookboek

Airfryer kookboek

Ik heb een boek geschreven! Makkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het boekje kost 16,85 euro ex verzendkosten. Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.

Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

38 thoughts on “Eindelijk! Mandje Airfryer echt goed schoon

 1. Niks helpt ik dacht dat binnen het rooster vet zat maar het blijkt dat het geroest is en ik heb hem nog niet een jaar lang
  Ik heb vandaag terug gestuurd naar philips ben benieuwd

 2. Ik gebruik een keramisch aardappelschil mesje, de botte kant, daar kan je fantastisch mee krabben, en het mandje komt er bijna brandschoon uit.
  De pan (staal) vul ik met water en bv soda en zet ik, met het mandje er in, op een inductie plaat en laat het koken. Ook dit geeft een redelijk resultaat.

 3. Saskia, GEK werd ik van die vieze vlekken! Omdat ik metaal bewerken als hobby heb, heb een nieuw mandje gemaakt van 1,1 mm roestvrij staal. Nou kan ik naar hartelust schuren .
  De bodem heb ik uitneembaar gehouden, en alles is weer brandje schoon.
  Okay, het is geen anti-aanbakspul, maar je kunt jezelf uitleven met een schuurspons.
  De bodem doe ik met “messing” borsteltje.

 4. Ik heb ook van alles geprobeerd maar kreeg het mandje niet schoon.
  Tot ik van de week het mandje in een bak met heet water en afwas een nacht en dag heb laten weken. Was hem eigenlijk vergeten.
  Een nieuw sopje gemaakt en het zwarte vet ging er heel makkelijk vanaf en wat er nog zat met de achterkant van een theelepel los gemaakt.

 5. nou ik kan je vertellen dat dettol echt niet werkt en als je na hem weer schoongemaakt hebt en de air fryer weer gebruikt ruikt alles naar de dettol

  1. Echt Coba god wat een fantastische reactie, laat me even in mijn tijdmachine stappen zodat ik terug kan gaan naar het moment waarop ik het mandje niet heb schoongemaakt.

   Echt dat jij alle tijd hebt om je mandje elke keer schoon te maken is super! Ik zeg de volgende keer wel tegen onze kleuter dat ze zichzelf maar op bed moet doen, wij moeten de airfryer schoonmaken! Nee papa en mama hebben geen tijd om een verhaaltje voor te lezen, denk toch eens na kindje, de airfryer moet schoon!

   Echt Coba iedereen snapt dat als je hem gelijk schoonmaakt dat hij schoonblijft, dit topic is meer voor mensen met een leven waarbij dit er wel eens bij inschiet. En nu wij vol berouw zoeken naar een mogelijkheid om ons mandje vol schaamte schoon te maken kom jij met zo’n reactie, yuck!

 6. Ook ik heb van alles geprobeerd maar de brandmethode met de onkruidbrander is de enige die echt werkt en ook het snelst resultaat geeft. Wel met de brander (ik heb een gasbrander gebruikt van de Action) zo gebruiken dat het gaas even roodgloeiend wordt.

  En wees niet bang als het even brand (wel in de tuin doen!) want dat zijn de oude aangekoekte olieresten die verbranden.

  Daarna kunnen de resten makkelijk met een normale afwasborstel verwijderd worden en is het gaas weer als nieuw!

 7. Het mandje in een vuilniszak met een kopje ammonia dicht knopen nacht laten staan en dan gewoon met de afwas afborstelen. De ammonia in het kopje laten en niet in de zak kieperen.
  Dit werkte bij mijn ovenrek dus zal hier ook wel bij werken.
  Ik heb mijn airfryer net dus nog schoon.

 8. Ik heb het rooster schoon kunnen krijgen door deze te verhitten met een onkruidbrander. Misschien werkt een verfbrander ook.

 9. Ik heb alles al geprobeerd, ook de speciale HG reiniger, baking soda en zelfs trichloor…eenmaal ingebakken, is het onmogelijk te verwijderen. Weken heeft geen zin, ik heb een nieuwe airfryer gekocht (kleine tip: zoek eens op tweedehands via BOL…ik had een gloednieuwe met 40% korting) was dus goedkoper dan een nieuwe mand en bak. Ik ga de afbrandtip eens proberen, heb nu een mooi testexemplaar…ik pak er wel een staalborstel bij.

 10. Ik maak een frituurmandje schoon door het in de fik te steken: dat moet je natuurlijk wel buiten doen. Al het aangekoekte vet verkoolt, dat kun je er gewoon afspoelen en het mandje is weer als nieuw. Er is geen ander middel om dat taaie aangekoekte vet eraf te krijgen. Door verhitting wordt olie omgezet naar plastic en dat is nu precies wat een frituur doet dus de enige manier is het eraf branden net zoals dat tijdens recycling met stroomkabels gebeurd om er het koper uit te halen. De enige andere manier om je mandje zolang mogelijk schoon te houden is om na iedere bak beurt het mandje onmiddelijk met afwasmiddel schoon maken.

 11. Probeer eens een uitgeperste Citroën in een bakje met een heel klein beetje water 10 min. Op 200 grade ontvet ook het verwarmingselement.wel regelmatig doen.

 12. Hoi, ik heb hetzelfde probleem. Het roostertje kun je trouwens wel met de Ovenreiniger van de Prowin doen 😉.
  Ga je tip eens proberen.

 13. Leg een stuk aluminiumfolie op de bak en zet je mandje er in.
  Dan blijft in elk geval je bak schoon. Vervang na elk gebruik.

  Ik ga de Dettol zeker ook proberen voor het mandje. In de vaatwasser niet helemaal schoon te krijgen, ondanks hoge temperatuur.
  Nieuwe mandjes zijn inderdaad erg duur.

 14. Heb het ook geprobeerd met Dettol hygiënische multireiniger
  ingespoten meerdere malen en nachtje laten staan
  maar no net zo vuil als eerst , helaas werkt bij ons niet!!!

  Maar kijken voor ander mandje zijn alleen belachelijk prijzig

 15. Toen ik een nieuwe bak kreeg van Philips, vanwege bladderen, heb ik direct aangegeven dat mijn mandje onmogelijk schoon werd. Ik kreeg toen ook een nieuw mandje, sindsdien geen probleem.

 16. Ook ik heb dezelfde ervaring, het mandje en bak niet schoon te krijgen, ook alles geprobeerd, deze tip ga ik dus ook weer uitproberen en ga meteen van de week dit middel in de winkel halen.

  1. Gelukkig! Het lijkt erop dat sommige mensen een ‘goed’ mandje hebben dat gewoon mooi en schoon blijft. Andere mensen hebben hetzelfde als ik, wat je ook probeert: het ding blijft er vies uitzien. Beter dit proberen dan op termijn een heel nieuw mandje moeten kopen denk ik dan. Groetjes Saskia

  2. Ik laat hem in een mengsel van soda, of vaatwasmiddel, beetje afwasmiddel, witte azijn en kokend water ruim half uurtje weken, dan afwasborstel en sponsje schoonwrijven, het vuil is snel verwijderd. Philips adviseerde om het niet of niet vaak in de vaatwasser te reinigen omdat de anti aanbak laag eerder verdwijnt en of aantast dáárdoor nog véél moeilijker te reinigen. Gebruik nóóit de staalborstel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top