Boerderijwinkels: lekker, puur en lokaal

Boerderijwinkels: lekker, puur en lokaal

Af en toe heb ik er ineens zin in. Boerderijwinkels bezoeken. Een afgelegen landweggetje opdraaien, over de hobbels en de gaten in de weg rijden en dan halt houden bij iemands erf. Sommige winkels staan qua professionaliteit nog in de kinderschoenen. Een goedwillende mevrouw die aanbiedt wat er toch nog is, en graag contant wil afrekenen. Maar deze week trof ik het twee (eigenlijk drie) keer en dat wil ik met jullie delen.

De eerste treffer was toe ik spullen ging afgeven bij mijn boekhouder, gevestigd in Hoogeloon. Dat is een klein Brabants plaatsje dat je volgens mijn Mio alleen kunt bereiken door bij Hilvarenbeek de weg af te gaan en de tocht langdurig te vervolgen over dijken met plek voor 1 maar auto’s van 2 rijrichtingen. Het lijkt altijd uren te duren, de tocht door afgewisseld heel kleine dorpjes en langs een Landal-park, dan door een bos en uiteindelijk tamelijk onverwacht midden in Hoogeloon.

Kaasboerderij plus
Behalve de boekhouder hebben ze er nog een attractie. Kaasboerderij De Ruurhoeve. Ik verwachtte een klein zaakjes maar na de laatste bocht lag er een volwaardig boerenbedrijf, deels gericht op verkoop en horeca. Een grote winkel met niet alleen het eigen assortiment maar ook pasta’s, sappen, mosterd, bier, wijn en nog veel meer van andere boerenbedrijven. Er was net een groep Vlamingen op bezoek, die zaken zochten voor ‘ons bompa’ en later een ijsje gingen eten. Ik kocht er boerenkaas, roomboter en mosterd. Gewoon pinnen, zeker een adres om vaker langs te gaan als er boekhoudkundige afspraken zijn.

Biefstukjes halen
De sfeer zat erin dus meteen erna ging de tocht naar De Walhoeve in Tilburg/Goirle. Ook een mooie professionele zaak, zeker zo groot als de Roerhoeve en op deze doordeweeks middag zeer drukbezocht, met twee meisjes in de bediening en een heel stuk winkel met groentes achter het eerste gedeelte. Hier draait het om vlees, maar ook brood, groente, fruit, sauzen en sappen. De score: asperges (5,95 de kilo voor de ‘lelijkste’ maar zeker niet slechter smakende asperges), een bakje overheerlijke bouillonsalade en drie biefstukjes. Dat bakt en smaakt toch lekkerder, de gedachte dat de koe die ik eet in de weides rond Tilburg heeft rondgelopen.

Eet lokaal!
In de boerderijwinkels lagen foldertjes van andere bedrijven, de leveranciers. Een ervan, Elshorst Puur uit Baarschot, biedt vleespakketten aan. 5 kilo voor 50 euro. Van hun eigen varkens, die je zelf daar zou kunnen zien, die door hardwerkende mensen worden verzorgd en daarna geslacht en verpakt. Zodra de vriezer hier leeg genoeg is voor zo’n pakket, gaan wij er eentje halen.

Niet iedereen heeft natuurlijk tijd of zin om allerlei boerderijwinkels af te lopen. Maar ook die worden steeds bereikbaarder, met ruimere openingstijden en meer verkooppunten. Probeer het ook eens, je eet beter, van dichterbij en vast ook lekkerder. AH verdient al genoeg geld en kwaliteit heeft een (kleine) prijs die je met net wat extra moeite prima kunt betalen.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top