Mijn recept bij Mangiare op Radio 1

Mijn recept bij Mangiare op Radio 1

MangiareAl tijden luister ik geregeld via de podcast naar het kookprogramma Mangiare van de NTR. De live uitzending is op vrijdagen van 19 tot 20 uur. Vorig jaar eens per maand, dit jaar gelukkig om de week op vrijdag (met helaas een pauze wegens het WK). Deze keerstond de uitzending in het teken van de Indonesische keuken. Met als hoogtepunt mijn roerbakrecept.

Niet dat de redactie nu vaste afnemer is van mijn heerlijke recepten, nee, maar vanwege de kookwedstrijd Heel Holland Prakt. Ludiek opgezet, elke uitzending een ander recept testen en proeven in de radiostudio. En in december een grand finale met chef-kok Peter Lute. Ik dacht altijd dat het vooral Hollandse kost moest zijn. Maar toch… het kriebelde.

Een tijd geleden had ik een roerbakrecept ingestuurd. Ee tamelijke bewerkelijke met ingrediënten die niet in de Hollanse winkel kunt kopen. Was het al bijna vergeten. Maar ineens lag er een mailtje op de digitale map van Francien, die de rubriek verzorgt. Ze gingen mijn ingezonden creatie maken en serveren aan Jeff Keasberry, van het geweldige boek over de Indonesische keuken, van wie ik veel maak. Zijn moeder was er ook bij, zij had jarenlang een Indonesische restaurant. Ik was hysterisch blij, wie zou dat niet zijn.

Dus zaten lief (die een kleine gastrol had in het recept) en schoonpa in spanning klaar. Tegen achten was het zover. Na een hoop gezweet en gesnij stond mijn kipgerecht op tafel in Amsterdam. Een bijzondere gedachte. Tot mijn opluchting vonden ze het lekker.

Wel meer werk dan de vastgestelde 30 minuten. Al zit dat vooral in de voorbereiding. Misschien kan ik gewoon snel snijden? Ik ben benieuwd naar de finale. Het recept vind je op de site van Mangiare.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

One thought on “Mijn recept bij Mangiare op Radio 1

 1. Beste Saskia,

  Net als jij beluister ik Radio Mangiare geregeld pas achteraf via podcast, dus vandaar ook deze ietwat late reactie.

  Door de uitzending van 30 mei raakte ik op jouw blog verzeild, en las ik dat je kennelijk moeite hebt met het droogkoken van rijst. Toch is dat betrekkelijk eenvoudig: daar heb je Lassie bepaald niet voor nodig.

  Zelf gebruik ik doorgaans basmatirijst van AH, Deen of ongeacht welke andere grootgrutter, maar met pandanrijst lukt het net zo goed.

  Die rooster ik – onder goed omroeren – licht in een met pindaolie (arachideolie) ingevette pan. Daar giet ik na enkele minuten kokend water bij tot de rijst nèt onder staat. Wel even tevoren de warmtebron temperen, anders zitten de spetters tegen je wasemkap.

  De rijst gedurende een minuut of acht afgedekt zachtjes laten pruttelen tot al het vocht is opgenomen. Tip: vóór of tijdens het kookproces beslist géén zout toevoegen, anders wordt de rijst niet goed gaar.

  Tenslotte de pan van het vuur halen en nog pakweg twintig minuten met gesloten deksel laten staan, en pas dan met wat zout op smaak brengen.

  Groet,
  Robert Jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top