Vis eten verlaagt risico op reumatoïde artritis

Vis eten verlaagt risico op reumatoïde artritis

ZalmVrouwen die geregeld vis eten, lopen een lager risico op het krijgen van reumatoïde artritis. Dat blijkt uit een groot onderzoek waar het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid over bericht.

Bijna acht jaar lang werden de voedingsgewoontes en gezondheid van meer dan 32.000 Zweedse vrouwen in de gaten gehouden. Vrouwen die minimaal eens per week vis eten, blijken 29 procent minder risico te lopen op het ontwikkelen van reumatoïde artritis. Wie alleen vetarme vis eet, moet vier porties nuttigen per week voor hetzelfde resultaat.

Omega-3
Het lijkt erop dat vooral vette vis hieraan bijdraagt. Denk aan zalm, makreel en haring. Deze vissen bevatten relatief veel omega-3, een vetsoort die ontstekingsremmend werkt in het lichaam. De inname van omega-3 via de voeding lijkt een direct verband te hebben met het lagere risico op de reumatische aandoening.

De onderzoekers waarschuwen dat de ziekte niet via onze voeding is te voorkomen, maar dat het wel een beschermd effect heeft om vette vis te eten. Momenteel is er verder weinig bekend over de preventie van de ziekte.

Bron: U.S. Department of Health and Human Services

 

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top