Zuurkoolstamppot uit de Crockpot Express

Zuurkool uit de Crockpot Express

Zuurkoolstamppot uit de Crockpot Express

Zuurkool is lekker en gezond. In stamppot komt deze groente goed tot zijn recht. Vergeet je gasfornuis en maak gewoon lekker zuurkoolstamppot in je Crockpot Express. Je hebt er geen omkijken naar terwijl deze multicooker zijn werk doet.

Ieder gezin of persoon die kookt heeft wel een vast repertoire met recepten die vaak gemaakt worden. Gemiddeld zijn het er zeven dacht ik ergens gelezen te hebben. Wij eten niet zo heel vaak hetzelfde gerecht, maar sommige recepten komen wel wat vaker terug, waaronder stamppot.

Alles wordt duurder, zeker de afgelopen maanden. Energie, boodschappen: je hoort iedereen erover. Wij moeten ook een idioot hoog voorschot betalen aan de energiemaatschappij en aangezien gas de grote boosdoener is, probeer ik daarop te besparen. Dus kort douchen, kachel zoveel mogelijk uit en niet meer koken op gas. Daar komt de Crockpot Express om de hoek kijken. Elektriciteit kost natuurlijk ook geld, maar door goedkoper boodschappen te doen kun je zelf ook proberen wat te besparen. Ook op dat vlak is zuurkool stamppot een goed idee.

Lekker, goedkoop, makkelijk te maken en (redelijk) snel klaar, wat wil je nog meer?

Hoe kun je de Crockpot Express gebruiken voor stamppot zuurkool?

Ik gebruik de multicooker nog niet zo ontzettend lang, dus voor een hoop zaken kijk ik op internet voor tips. Voor stamppot kwam ik niet zo veel bruikbaars tegen. Er staan wat recepten waarbij je aardappels, zuurkool en vocht (water) tegelijk in de Crockpot doet. Zoiets heb ik al eens geprobeerd en dat werkte voor geen meter. Dus daarom kies ik voor de 3-stappen aanpak.

Stap 1: Zuurkool garen in de Crockpot Express

 • Je neemt dus een pakje zuurkool van 500 gram uit de supermarkt. Giet af in een zeef en spoel eventueel na met water om de kool wat minder zuur te maken.
 • Doe in de bak van de Crockpot en voeg ongeveer 400 ml water toe. Een bouillonblokje zou ik niet adviseren, de kool is al zout van zichzelf.
 • Stel je Crockpot in op Manual, High Pressure en 12 minuten.
 • Laat de pot zijn werk doen en wacht tot de piep aangeeft dat de tijd voorbij is (let op: de eerste piep geeft aan dat de pan op druk is gekomen, pas daarna begint het aftellen).
 • Open het ventiel voorzichtig voor Quick Release. Als alle stoom is ontsnapt maak je de pan open en giet je de zuurkool af in de zeef. Doe de binnenpan terug in de Crockpot.

Stap 2: Spekjes uitbakken (optioneel)

Geen stamppot zonder spekjes! Eet je geen vlees, dan sla je deze stap gewoon over. Ik ben niet genoeg bekend met vegetarische alternatieven om te kunnen zeggen of ze ook in de Crockpot kunnen. Gebruik je gerookte spekblokjes of -reepjes, let er dan op dat je gerecht niet te zout wordt. Serveer ze eventueel afzonderlijk bij wijze van ‘crunch’.

Heb je een pak of zak spekjes in huis, dan kun je die als volgt uitbakken:

 • Zet je Crockpot aan op Brown/Sautée. Het deksel gebruik je nu niet.
 • Doe de spekjes in de mand en verdeel ze goed over de bodem.
 • Laat ze naar wens uitbakken waarbij je geregeld roert.
 • Let op: naarmate de pan warmer wordt, gaat het uitbakken sneller. Houd je spekjes dus goed in de gaten om te voorkomen dat ze aanbranden.
 • Giet af en bewaar het vet voor door de puree of voor een ander doel.

Stap 3: aardappels stomen en ZUURKOOLstamppot maken

Geen stamppot zonder aardappels. Op je fornuis zou je ze koken en de zuurkool apart, want de zuren voorkomen dat de aardappel gaart. In de Crockpot Express bereid je ze apart en meng je er later de zuurkool doorheen.

 • Schil 1 kilo aardappels en snijd ze in kwarten (afhankelijk van het formaat).
 • Leg het stoomrekje in de bak van de Crockpot Express en verdeel de partjes aardappel erover.
 • Voeg water toe, maar zorg dat het rekje niet onder water komt te staan.
 • Sluit het deksel en het ventiel en kies het programma Steam.
 • Stel de timer in op 15 minuten.
 • Als de tijd voorbij is, open je het ventiel voorzichtig (doe ik meestal met een spatel) en wacht je tot alle stoom ontsnapt is.
 • Kijk of de aardappels goed gaat zijn. Zo nee, stoom ze nog een paar minuten. Zo ja, giet af en bewaar wat van het kookvocht.
 • Stamp de aardappels fijn en maak de puree smeuig met wat kookvocht, olijfolie, margarine of boter – net wat je wilt. Gebruik GEEN mixer, daarvan wordt de puree slijmerig.
 • Roer de zuurkool door de puree en warm eventueel nog op via de functie Brown/Sauté. Daarbij gebruik je geen deksel.

Eet smakelijk!

Afbeelding van anialaurman via Pixabay

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top