Over het Airfryer kookboek

OAirfryer kookboekp 7 augustus is mijn eerste kookboek verschenen. Het heet Makkelijke gerechten uit de Airfryer. De titel beschrijft de inhoud van het boekje perfect: simpele maar lekkere recepten voor mensen die een Airfryer hebben en die inspiratie willen opdoen over wat ze er allemaal mee kunnen maken.

Het idee om een boekje te maken over eten leeft al een tijdje. In oktober 2014 ben ik dit blog Eetnieuws begonnen en de posts over de Airfryer werden goed ontvangen. Ik had het gevoel dat er veel vraag was naar iets op papier, in plaats van alleen op internet. Mensen zoals mijn ouder hebben ook een Airfryer, maar vinden het moeilijk zelf iets te bedenken om ermee te maken. Dan belde ik ze op en vertelde over de beenham die ik had gemaakt. Een paar dagen later belden ze terug om te vertellen dat mijn moeder deze manier van beenham maken wél lekker vond. Zelf waren ze er niet op gekomen om het in de Airfryer te bereiden. Voor mensen als mijn ouders wilde ik een boekje maken.

Zoektocht voor Airfryer kookboek

Ik schreef een samenvatting van mijn plannen. Toen benaderde in Philips. Het duurde een tijd voor ik een reactie kreeg. Er bestond geen interesse voor samenwerking aan een boek, dat paste niet in het marketingplan. Daarna keek ik in mijn boekenkast en benaderde uitgeverijen van boeken die me aanspraken. Ook daar waren de reacties afwijsend. De mensen kenden het apparaat niet of zagen geen markt in het boekje. Dat was een teleurstelling, al bleef ik er zelf wel in geloven. Ik kon me niet voorstellen dat er zoveel mensen zijn die een Airfryer kopen, en dat er totaal geen interesse zou zijn van partijen om samen met mij een boekje te willen maken.

Op een dag eerder dit jaar kwam ik uitgeverij Boekscout op internet tegen. Een bedrijf dat printing in demand-boeken uitgeeft. Daarbij worden er alleen boeken gedrukt zodra die besteld zijn. Het risico op enorme stapels onverkochte boeken die zouden eindigen op de ramsj, is er daardoor niet. Mijn manuscript werd geaccepteerd, ook al was het nog niet af. Vriendin Karin Varenhout wilde graag foto’s maken en dat is uiteindelijk ook gelukt. Er was geen budget voor een fotostudio of iets dergelijks dus hebben we samen hier in de huiskamer in Tilburg de foto’s gemaakt. Ik legde alles mooi neer, op borden en snijplanken die ik er speciaal voor had gekocht, met accessoires van onder meer Xenos. We probeerden van alles, tot het in onze ogen goed was.

Word je er rijk van?

Een uitgeverij als Boekscout heeft voor- en nadelen. De voordelen zijn dat het boekje er nu is en dat het er leuk uitziet, een nadeel is dat ik veel zelf moet doen, zoals de promotie. Dat is een leerproces. Hoe ga je om met kritiek, hoe krijg je aandacht voor je boekje zonder dat het veel geld kost? Als schrijver verdien je alleen aan royalties, ongeveer 1 euro netto per boekje is dat. In de aanloop naar het boekje heb ik er zelf ook veel kosten voor gemaakt. Denk aan het versturen van een betaald persbericht, rekwisieten voor de fotografie en dergelijke. Al gauw een paar honderd euro. Rijk zal ik er niet van worden. Als ik quitte kan spelen, ben ik blij. En ik word warm van het idee dat mensen die ik niet persoonlijk ken, lekker aan de slag gaan met recepten en zo steeds meer hun weg weten te vinden met de Airfryer.

Geven en nemen

Het boekje is er nu en ik ben er trots op. Het ziet er leuk uit met een mooie kleurige cover en een ringband, net wat ik wilde. De meeste reacties zijn positief, al zijn er ook mensen die meer foto’s hadden gewild. Dat is natuurlijk het mooiste maar dat ging helaas niet, hoe meer foto’s er in een boek staan, hoe duurder het is. Ik wilde het toegankelijk houden en dan is het soms geven en nemen.

Kopen

Het boekje is onder meer te koop bij Bol.com en via de erkende boekhandel kun je het bestellen. Dan betaal je geen verzendkosten, dus dat scheelt weer.

5 thoughts on “Over het Airfryer kookboek

 1. Wat leuk dat er een kookboek is voor de airfryer. Ik ben hem een beetje aan het uitproberen. Wat een gaaf apparaat is dit. Ga het boekje bestellen bij mijn boekhandel.
  Bedankt

  1. Hallo Corrie, goede vraag. De recepten zijn voor alle Airfryers, al moet je mogelijk de baktijd wat verlengen omdat kleinere Airfryers minder vermogen hebben. Groetjes van Saskia

   1. De baktijden van de grote en kleine airfryer verschillen nauwelijks. De grote airfryer heeft weliswaar meer vermogen, maar moet ook een groter oppervlak verwarmen.

    Ik merk dat ik bij de Viva de tijd iets korter kan, maar uiteraard is dit vaak puur persoonlijk: hoe bruin of krokant wil je iets hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top