Muffins met groene thee, cranberry’s en rozijnen

Muffins met groene thee, cranberry’s en rozijnen

muffinsBoordevol vruchten, smeuïg en zacht. Deze muffins met groene thee, cranberry en rozijnen smaken altijd goed. Maar helemaal bij de (groene) thee!

Ken je die kookwedstrijden op televisie waarbij deelnemers iets lekkers moeten maken met een mysterybox? In de doos zitten allerlei ingrediënten die op het oog weinig met elkaar te maken hebben. Maar als je even nadenkt en het op je in laat werken, kom je op goede ideeën.

Zo voelde ik me vorige week toen de Foodybox van De Kroon op het Werk werd bezorgd. Dat is een doos met artikelen die wordt toegestuurd aan grotere blogs. Sinds een paar maanden mag ik er ook één ontvangen, en dit was de tweede keer dat de doos kwam. Het thema was vegetarisch en behalve vegetarisch vlees en andere interessante producten zat er ook een mooi zakje groene thee van Simon Lévelt in. Dragonwell Xi HU Lung Ching heet het. Groene blaadjes thee met een zacht aroma. De beschrijving nodigde uit tot het koken met thee. Daar moest ik even over nadenken. Zou ik er rijst in koken, of het gebruiken voor soep? Al snel besloot ik er iets mee te bakken. Groene-thee poeder (matcha) wordt wel vaker gebruikt als ingrediënt voor gebak. Ik vind groene thee met cranberry lekker, dus besloot ik dit gegeven te combineren in zoete muffins.

Tips voor je begint aan de muffins

Om de muffins te bakken, gebruik ik een siliconen vorm. Daar was oorspronkelijk ruimte voor 6 muffins, maar ik heb de buitenste twee eraf geknipt zodat er nu nog 4 tegelijk gemaakt kunnen worden. De vorm past zo in mijn Airfryer XL. In de vorm doe je muffinpapiertje, één per holte.

Voor muffins gebruik je geen boter maar olie. Dat kan van alles zijn, alleen geen olijfolie want daarvan is de smaak voor veel mensen te sterk. Ik koos voor koolzaadolie van Hollandse bodem. Die komt van duurzame teelt en bevat veel Omega 3 vetzuren.

Nodig voor 4 muffins

100 gram zelfrijzend bakmeel, snufje baking soda, 80 gram kristalsuiker, 65 gram gedroogde cranberry’s, 65 gram blanke rozijnen, 2 eetlepels groene theeblaadjes, 1 eetlepel citroensap, 1 ei, 75 ml koolzaadolie

Bereiding muffins met cranberry en rozijnen

  • Doe de cranberry en de rozijnen in een kom. Doe 1 eetlepel groene theeblaadjes in een zakje of thee-ei en leg dit bij de vruchten. Schenk er kokend water over en laat 10 minuten wellen. Giet dan af,
  • Maal 1 eetlepels theeblaadjes in een specerijenmolen of met een vijzel tot poeder.
  • Zet twee kommen klaar.
  • Doe het bakmeel, de baking soda, de suiker en het theepoeder, in de ene kom. Meng goed met een lepel.
  • Voeg de vruchten tot en meng goed.
  • Klop in de andere kom het ei los met de koolzaadolie.
  • Schenk het ei-mengsel bij het meel-mengsel en roer even goed door. Je hoeft het niet te mixen, gewoon even roeren.
  • Verdeel het beslag over 4 muffinvormen.
  • Verwarm de Airfryer voor op 165 graden.
  • Bak de muffins ongeveer 20 minuten. Kijk tegen het einde of ze niet te bruin worden.
    Prik met een houten satéprikker in een muffin. Komt de prikker er weer droog uit? Dan zijn de muffins klaar. Haal ze uit de vorm en laat ze (wat) afkoelen.
    kookboek Airfryer

Meer recepten lees je in mijn onlangs verschenen boek Makkelijke gerechten uit de Airfryer. Het kost 16,85 euro ex verzendkosten en is te koop via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.

Vind je dit een lekker recept? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top