Recensie: de nieuwe ovenhapjes van Kwekkeboom

Recensie: de nieuwe ovenhapjes van Kwekkeboom

Ovenhapjes van KwekkeboomHet oer-Hollandse bedrijf Kwekkeboom was lange tijd vooral bekend van de kroketten. En dan in het bijzonder de luxe uitvoering van de welbekende snack. Het bedrijf heeft sinds kort een lijn met ovenhapjes, ook geschikt voor de Airfryer. Echt krokant, zonder te frituren, is de belofte. Eetnieuws besloot ze te testen.

HEET NIEUWS: mijn zelfgeschreven boekje voor de Airfryer is verschenen. Je leest er meer over in dit bericht.

Sinds ik een Airfryer heb, frituur ik nauwelijks nog in olie. Dat gaat vaak goed (friet, ovenhapjes), maar niet altijd. Zo pakte een eerdere test met ovenkroketten niet enorm goed uit voor het merk in kwestie. Er werd een krokante korst beloofd, maar die kreeg ik niet. Met veel interesse heb ik de introductie van de nieuwe producten van Kwekkeboom gevolgd, na hun kroketten al te hebben besproken. Allerlei hapjes in paarse stazakken uit de diepvries. Bitterballen, kaashapjes, kiphapjes met kerrie of saté en ook een zak gemixte hapjes. Ik heb twee soorten getest, namelijk de kaashapjes en de gemixte hapjes. Omdat ik erg houd van kaas, en ook wel benieuwd was naar de rest. Op de site van Kwekkeboom is veel informatie te vinden.

Ongemakken van de frituur?

Het bedrijf zet de producten in de markt met de aanprijzing dat je met ovenhapjes (die ook in de Airfryer kunnen), geen ‘last meer hebt van de ongemakken van de frituur’. Dat is een knullige omschrijving. Bij ongemakken denk ik aan problemen met de stoelgang, niet het pakken van een friteuse en die gebruiken. Ze zullen doelen op de voornaamste nadelen van frituren: je gebruikt vet en de frituurgeur die lang blijft hangen. Noem het beestje bij zijn naam denk ik dan. Een insteek als ‘snacken met minder vet’ gebruiken ze vast niet om de frituurproducten niet te ‘bijten’, want die klinken dan ineens erg ongezond. Maar ‘ongemakken’? Nee, dat is hem niet.

Prijs gewonnen

De nieuwe lijn heeft  in mei een prijs gewonnen, namelijk het Gouden Wheel of Retail van Distrifood. De jury prees de ovensnacks ‘vooral om het marktverruimende karakter en het toegankelijk maken van diepvriessnacks voor huishoudens zonder frituur’. Dat is in elk geval een opsteker. Maar nu verder met het echte werk.

kaashapjes van KwekkeboomKaashapjes van Kwekkeboom

De zak met kaashapjes bevat 12 platte schijfjes van 20 gram; met cheddar gevulde varianten op kaassoufflés. Je kunt de verpakking openscheuren en daarna dichtplakken met een bijgeleverd stuk plakband. Die zat onhandig genoeg over het bereidingsadvies heen geplakt en kwam wat lastig los. Het systeem werkt wel goed om de zak dicht te plakken als je de hapjes niet in één keer opmaakt.

Elk hapje bevat onbereid 70 kilocalorieën, en aangezien je er geen olie aan toevoegt is dat na bereiden ook zo.

Krokant?

Ze moeten direct uit de vriezer 6 minuten op 200 graden in een voorverwarmde Airfryer. Dat is kort, maar blijkt lang genoeg te zijn. De verpakking beveelt aan ze na het bakken 2 minuten in de uitgeschakelde Airfryer te laten staan. Dat was in mijn ogen niet nodig. De hapjes kwamen krokant uit de Airfryer. Als je niet weet dat ze niet gefrituurd zijn, proef je er ook niks afwijkends aan. Ik vond ze lekker hartig, en precies groot genoeg. We aten ze met mosterdsaus, een goede combinatie. De zak was snel leeg.

Nadeel

Als enige nadeel noem ik de prijs. Een zak kost 3,89 euro. Daarmee kost elk kaashapje 32 cent. Voor grote groepen is dit een beetje een dure onderneming. Voor samen of een klein gezin nog wel te doen, een lekker stukje kaas op de zaterdagavond kost immers ook zeker 4 euro. Ik ben nog geen vergelijkbare hapjes tegengekomen die goedkoper zijn. Wie niet veel geeft om kaas, kan net zo goed een funmix van Mora kopen, die zijn ook lekker uit de Airfryer en een stuk goedkoper.

gemixte hapjes van KwekkeboomGemixte hapjes van Kwekkeboom

De tweede proef was met de zak gemixte hapjes. Die bestaat uit de hierboven genoemde kaashapjes, kiphapjes, kiphapjes met satévulling. Ook hier weer 12 in een zak. Per variant dus 4 exemplaren, die je op dezelfde manier klaarmaakt als de kaashapjes. Zes minuten in de Airfryer dus.

De kiphapjes zijn ‘magerder’ dan de kaashapjes, ze bevatten 43 kilocalorieën per stuk voor het kiphapje en 50 voor het kiphapje met satévulling.

Oordeel

De kaashapjes waren lekker, net als eerst. De kiphapjes met saté waren precies dat: tamelijk sappige kip met een vrij zoete vulling van pindasaus. De naturel kiphapjes vond ik niet veel aan. Ze smaakten als ongekruide kip met een krokant korstje. Dat is te naturel voor mijn smaak.

De zak met gemixte hapjes kost ook 3,89 euro per stuk. Ook hier vind ik dat best aan de prijs. Zeker omdat ik niet helemaal kapot ben van een derde van de zak (de naturel kiphapjes).

Conclusie

De hapjes worden verkocht in verpakkingen van 12 stuks voor 3,89 euro. Je maakt ze klaar in 6 minuten op 200 graden in de Airfryer. De hapjes zijn inderdaad net zo krokant als uit de frituur. De kaashapjes en de kiphapjes met satévulling vond ik lekker, de naturel kiphapjes te flauw. Gezien de prijs zijn deze snacks van Kwekkeboom vooral geschikt voor kleine gezelschappen die houden van wat luxere hapjes.

Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!
Dit recept is onderdeel van een reeks Airfryer recepten. Zoek je een ander Airfryer recept? Klik dan op deze link om naar de rubriek voor de Airfryer te gaan.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

3 thoughts on “Recensie: de nieuwe ovenhapjes van Kwekkeboom

  1. Hallo Saskia, ik heb van Kwekkeboom de kroketten gebakken in de AirFryer volgens het voorschrift op de verpakking. Ze zijn wel duur en inderdaad worden ze mooi van kleur en zijn ze zeker krokant. Mij wel wat te krokant! Een dikke harde korst. Ik vind de Mora ovenkroketten echt veel lekkerder. En dan voor een derde van de prijs. Maar dat terzijde, al waren ze even duur, ik vind die van Mora veel lekkerder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top