Turks gehakt met yoghurtsaus: hartig en fris

GehaktDe Hollandse keuken en ik, het klikt niet. Ieder ander draait een bal gehakt met wat peper en zout en die is heerlijk. De mijne is altijd smakeloos en vaak droog. Dit recept komt uit de Turkse keuken en is wel lkker en sappig. Je kunt er de traditionele langwerpige gehaktstaven van maken, maar (platte) ballen zijn ook prima. Ze gaan niet in de braadpan, maar in de Airfryer of grillpan.

Neem lekker gehakt van de slager. Als je houdt van lamsvlees, dan neem je dat. Anders ongekruid half-om-half. Half-om-half bestaat uit varkensvlees en rundvlees. Rund is magerder dan varken, dus 100 procent rundvlees is voor deze ballen niet geschikt. De magere varianten kun je het best laten liggen, die worden per definitie droog na bereiding. Helaas is het niet zoals in Frankrijk, waar je kunt kiezen uit verschillende vetpercentages.

Peterselie: welke nemen?

Dan nog wat over peterselie. In de supermarkt is de ‘normale’ peterselie altijd de sierlijke gekrulde variant. Die je kent als decoratie op het bord bij een restaurant dat 15 jaar achterloopt. Niks mis met gekrulde blaadjes, alleen hebben ze weinig smaak. Voor dit soort gerechten heb je altijd platte peterselie nodig. Die is donkerder van kleur en lijkt wat op koriander. In de supermarkt is platte peterselie vaak te koop in plastic bakjes met 20 gram erin voor ongeveer 1,30 euro. Bij de buitenlandse supermarkt kost het bijna niks en krijg je een enorme bos. Let daar wel op de versheid: de blaadjes worden snel dor.

Gehakt

Nodig voor 4 flinke ballen:
500 gram gehakt, 1 ei, 1 gesnipperde ui, 2 eetlepels pul biber (gedroogde pepervlokken, uit de Turkse winkel. Neem anders 1 eetlepel chiliflakes), 3 tenen geraspte of geperste knoflook, 1 theelepel zout, 20 gram platte peterselie, steeltjes eraf en de blaadjes fijngesneden, peper uit de molen.

Bereiding

Meng alles goed met de hand in een kom. Het gehakt zal eerst nat en glibberig zijn, maar na een tijd kneden wordt de textuur droger en prettiger om mee te werken. Verdeel het gehakt in 4 gelijke stukken en vorm er ballen van. Zet die een half uur weg om ‘op te stijven’. Bereid de ballen gehakt op de grillpan of in de Airfryer (7 minuten op 200 graden, 5 op 160 graden). Ze zijn gaar als het vocht dat eruit loopt helder is en de kerntemperatuur minimaal 70 graden is. Dat meet je met een speciale keukenthermometer. Niet door en handig om te bepalen of vlees gaar is.

Lekker erbij is yoghurtsaus. Meng 500 ml Turkse yoghurt met 15 gram fijngesneden dille, 1 teen geperste knoflook en 1 geraspte komkommer. Knijp het vocht uit de komkommer door de rasp in een schone theedoek te doen en die boven de gootsteen flink uit te knijpen. Breng de saus op smaak met peper en zout.

Published by

Saskia

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een gek katje en een moestuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.