Stadsnieuws-recept: Flammkuchen met spek en ui

Stadsnieuws-recept: Flammkuchen met spek en ui

Flammkuchen met spek en uiSinds kort staat elke zaterdag een recept van mij in de Tilburgse krant Stadsnieuws. Elke maandag vind je het recept voortaan hier op Eetnieuws.nl. Deze week: flammkuchen

Wie voor het eerst flammkuchen ziet, denkt dat het een gewone pizza is. Dat is geen gekke gedachte, want flammkuchen is een bodem van brooddeeg met daarop een romig mengsel, spek en uien. Steeds vaker als hip gerecht te vinden in de horeca en ook thuis gemakkelijk te maken.

Flammkuchen is een streekgerecht uit de Elzas (in Frankrijk) dat ook wel tarte flambée wordt genoemd. De naam stamt nog uit de tijd dat flammkuchen veel werd gemaakt op het platteland. De boeren wilden testen of hun ovens wel heet genoeg werden. In een loeihete houtoven is de flammkuchen in een paar minuten klaar, in de gemiddelde oven duurt het even wat langer.

Een simpele maaltijd waar je mee kunt variëren. Doe bijvoorbeeld knoflook door het roommengsel of voeg plakjes courgette of salami toe.

Nodig voor 1 flammkuchen

350 gram patentbloem
1 zakje gist
210 gram water
snuf zout
125 gram crème fraîche
65 gram zure room (sour cream)
125 gram spekreepjes (niet gebakken)
1-2 uien, in halve ringen

Bereiding

  • Doe de bloem in een kom, voeg de gist toe en giet langzaam het water erbij terwijl je begint te kneden. In het begin krijg je een plakkerig deeg, maar na een tijdje wordt het deeg soepel. Meng er dan het zout doorheen en kneed nog even door. Je kunt het deeg ook maken in de keukenmachine.
  • Doe het deeg in een schone kom, dek af met huishoudfolie en laat het deeg op kamertemperatuur rusten. Minimaal een uur, langer is ook goed. Het deeg verdubbelt in volume.
  • Verwarm de oven voor op 250 graden of zo heet als je oven maar kan worden. Haal het deeg uit de kom en rol het uit over je bakplaat. Als je een stukje folie op het deeg legt, blijft je deegroller schoon. Maak er een zo dun mogelijke ‘pizza’ van.
  • Meng de crème fraîche met de zure room en verdeel het mengsel gelijkmatig over het deeg. Verdeel er de spekjes en de ui over.
  • Zet de bakplaat in de oven en bak ongeveer 15 minuten, tot de rand van de flammkuchen begint te verkleuren. Dien direct op!

Tip: geen pizzasnijder bij de hand? Knip de flammkuchen dan in stukken met een grote, schone keukenschaar.

Je bakt de flammkuchen op een bakplaat in de oven. Leg er bakpapier of een bakmatje op. Wij aten een flammkuchen met 3 volwassenen op, maar voor 2 volwassenen en 2 kinderen is het ook genoeg. Serveer met een frisse salade en extra groenten.

Saskia van WeertSaskia van Weert is freelance tekstschrijfster van RedactieNet, eindredacteur en blogger. Ze woont in ‘t Goirke met haar man Frank en twee katten.

 

 

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top