Makkelijke maandag: Duitse bratkartoffeln, zuurkool met spek en bratwurst

Makkelijke maandag: Duitse bratkartoffeln, zuurkool met spek en bratwurst

Bratkartoffeln
beeld: Flickr

Vorige week ben ik een ochtendje naar Duitsland gereden, via Nijmegen naar Kleve. Daar zit een enorme supermarkt, Kaufland, waar ik vorig jaar al eens naartoe ben geweest. Daar waren we toen 1,5 uur zoet, vooral met het bekijken van al die leuke Duitse producten.

We vielen van de ene verbazing in de andere. Niet alleen dat de drank er echt zo goedkoop is (flesje wodka voor 5 euro, Muller-Thurgau wijn voor 3,99 de liter) maar ook al die, in mijn ogen, aparte dingen. Schap na schap met bakproducten, van Hello Kitty muffins tot kwarttaarten met manga-motief, om zelf met wat zakjes en pakjes te maken. Zure kersen in een pot, iets wat kartoffelsnack heet en nog het meest lijkt op cup-a-soup van aardappelpuree.

Vorige week richtte ik me op twee musthaves. Namelijk bratwursten, gevacumeerd en heel lang houdbaar, en kant-en-klare aardappelproducten. Vijf pakken bratkartoffeln, om precies te zijn die van het merk Pfanni. Van elke soort vijf. Het zijn platte, kartonnen dozen met een zilverkleurige vacuümzak erin. Wellicht bekend van de hamburgers die je alleen even hoeft op te warmen, die vroeger steevast meegingen op kampeervakantie voor ‘de eerste avond’.

De bratkartoffeln gaan zo uit het pak de pan in en een kwartier later heb je hele lekkere bruine stukken aardappel met saus en spekjes en van die lekkere krokante randjes. Geserveerd met zuurkool in spek en twee (2) braadworsten de man/vrouw. Gewoon van de barbecue. Met Duitse currysaus en zoete Beierse mosterd. Smaakt beter dan het eruitziet…

Nodig voor 3 want te veel voor 2:

  • pak verse zuurkool
  • bouillon (mag van blokje, wel van goed merk)
  • ontbijtspek
  • paprikapoeder
  • olijfolie, braadslede

Bereiding:

Laat de zuurkool in een zeef uitlekken en zet op in de bouillon. Laat 20 minuten koken en dan uitlekken. Maak er als ze zuurkool koud is, rolletjes van met het spek. Leg een plakje ontbijtspek op een snijplank, doe er een flinke pluk zuurkool op, bestrooi met paprikapoeder en rol op. Leg de rolletjes in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Zet ze 20 minuten in een oven die op 180 graden is voorverwarmd.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top