Review: Beyond Burger uit de Airfryer

Beyond Burger

Review: Beyond Burger uit de Airfryer

Het is een sensatie op dit moment: de Beyond Burger van het Amerikaanse bedrijf Beyond Meat. De eerste vleesloze burger die de smaak en structuur van echt vlees zou benaderen. Sinds kort te koop bij Albert Heijn en meteen getest in de Airfryer.

Voor wie het even heeft gemist: het Amerikaanse bedrijf Beyond Meat is in een enorm tempo bezig aan een opmars. Vorige week werd het geïntroduceerd op de beurs en de koers verdubbelde meteen de eerste dag. Ze maken allerlei producten op plantaardige basis. Het uitgangspunt is de vraag waarom er dieren nodig zouden zijn voor het maken van vlees. Ze vinden dat duidelijk niet nodig en maken producten die lijken op vlees, op basis van onder meer peulvruchten. De hamburgerketen Ellis Gourmet Burger heeft hun Beyond Burger op de kaart en sinds een week is de burger te koop bij Albert Heijn.

Vleesvervangers

Wij eten een paar keer per week vegetarisch en maar zelden een vleesvervanger die lijkt op vlees. Ik vind iets als falafel lekker en een kaasburger ook, maar allerlei andere burgers van imitatievlees spreken me niet zo aan, al vind ik die van de Vegetarische Slager prima. Ik vind dat vegetarisch eten niet per se op vlees hoeft te lijken dus maak dan liever iets met peulvruchten of ei.

Een pakje Beyond Burgers

Deze nieuwe Beyond Burger zou ook vleeseters over de streep moeten trekken om vaker vleesloos te eten. Het nepvlees zou sprekend lijken op dierenvlees en ook ‘bloeden’ (dat er vleessappen uitkomen als je erin bijt). De verpakking bevat 2 burgers van 113,5 gram per stuk. Ze zijn roze en zitten in een plastic schaaltje, net als hamburgers van vlees. Eromheen en kartonnen wikkel met meer informatie. Er zit een Nederlandse sticker over de productinformatie heen dus de originele info is niet te zien. Per twee kosten ze 5,99 euro. Ik heb gehoord dat ze niet bij de andere vega-producten in het schap komen, maar naast de vleesburgers om de keuze nog wat makkelijker te maken voor de consument. Ze moeten bereid worden net als vleesburgers, dus bakken in de pan of op de BBQ. Ik koos voor de Airfryer. Ik was stiknieuwsgierig.

Beyond Burger uit de Airfryer

Na openmaken van de verpakking kwam de eerste verrassing: hoe de burgers aanvoelden. Namelijk slap en vochtig. Ik was bang dat ze uit elkaar zouden vallen en moest ze erg voorzichtig in de mand doen. De Airfryer was opgewarmd tot 200 graden, en mijn plan was om de burgers 6 minuten te bakken. Dat plan moest ik na 1 minuut afbreken, want de hele keuken stond vol rook. Ik ben wel wat gewend waar het gaat om vette producten die zorgen voor rook, maar dit was een heel nieuwe ervaring. De Airfryer ging de tuin in en uiteindelijk bakte ik de burgers 7 minuten op 180 graden. Ze zagen er prima uit, heel sappig.

Broodje Beyond

Om ze te eten maakte ik broodjes hamburger, met witte kadetjes, truffelmayonaise, rucola, komkommer en wat zure augurkjes. Het zag er smakelijk uit. De eerste hap maakte duidelijk dat er meer ‘zuur’ bij moest, en met wat ketchup was het broodje Beyond Burger beter in balans. Ik moet ook eerlijk zeggen: qua uiterlijk lijkt de burger inderdaad vrij goed op een burger van vleesgehakt. De structuur was alleen zachter dan vlees. En dan voor ons het grootste issue: de smaak. Of eigenlijk het ontbreken ervan. De burger smaakt niet naar vlees, er zit een soort rokerig aroma in dat in je keel blijft hangen en er zit een vage erwtensmaak aan. Maar geen ijzerachtige vleessmaak. Tijdens het eten dacht ik: mwaa, gaat wel. Maar na de laatste hap drong zich een vervelende nasmaak op bij zowel mijn man als mij. Zodanig dat we meteen iets anders hebben gegeten om de nasmaak kwijt te raken.

Beyond Burger

Voor vlees-missers

Je denkt misschien: die is wel erg negatief. Maar dat wil ik nuanceren. Ik persoonlijk vind hem niet lekker en denk ook niet dat hij goed genoeg naar vlees smaakt om echt carnivoren over de streep te trekken. Ik vermoed echter wel dat vegetariërs dit wel een fijn product vinden om te eten als ze vlees missen. Iemand die al heel lang geen dierenvlees op heeft, kan denk ik wel meegaan met de gedachte dat dit op vlees lijkt. De groep vegetariërs die per definitie niks eet dat lijkt op vlees (denk aan imitatiebacon of vega rookworst) gaan dit sowieso niet waarderen omdat het voor hun juist te veel op vlees lijkt.

Wij houden het bij een eenmalig experiment, maar als je de kans krijgt en openstaat voor een experiment kun je dit uiteraard zelf eens proberen. Benieuwd wat jij ervan vindt!

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

14 thoughts on “Review: Beyond Burger uit de Airfryer

  1. De Beyond-burger hebben wij voor het eerst gegeten in een burgerrestaurant in Antwerpen. Smullen was dat. Laatst heb ik ‘m zelf bereid in roomboter. Heerlijk broodje met daarop de krokant gebakken burger met tomaat, gebakken uienringen, augurk, beetje mayo en rokerige barbecuesaus en we hebben weer gesmuld. Voor ons een blijver!

  2. Na de eerste burger gegeten te hebben (na bakken met olie), dacht ik: “Mwah, gaat wel”. Maar de dag erna at ik het tweede exemplaar (ook in olie, maar nu peper en zout erop) en toen bleek dat hij iets smakelijker was. Je moet hem dus flink “aankleden” met kaas, mayo, knoflook, augurkjes etc. Dan gaat hij wel. Maar vervelend vind ik het mondgevoel (te plastic korrelig) en ook de nasmaak is niet prettig. Voor mij geen herhaling. De biefstuck vind ik wel een succes.

  3. Heb hem vandaag voor het eerst gegeten. Flinke klont boter in een goeie pan en op niet te hoog vuur gebakken. Het resultaat mocht er zijn . Mooi krokant korstje en nog een beet roze aan de binnenkant. Hij hapt echt heerlijk weg en geeft een heel ander mondgevoel dan veel andere vleesvervangers. Echter, net of je in een echte hamburger zit te happen. De smaak is ook heerlijk. Vind het een echte aanrader en ga hem vaker eten

  4. MENSEN TRAP HIER TOCH NIET IN..ZE PROBEREN ONS ALLEMAAL TE VERGIFTIGEN EN ZIEK
    TE MAKEN…ALLE MAAR DAN OOK ALLE VLEESVERVANGERS MET SOJA!!!
    OOK AL ZEGGEN ZE VAN NIET DEZE SOJA VARIANT IS G.M.O VAN MONSANTO.
    EN ZIJ BESCHADIGEN U DNA EN BENINVLOEDEN U BEWUSTZIJN.

    doe zelf verder u research.
    WE DON,T NEED EDUCATION …BUT INSPIRATION!!!!!!
    IF I WAS EDUCATED ..I WOULD BE A DAMM FOOL!!

    wake up and life!!!

  5. Heb ook de burger geproefd. Dacht eerst dat het nog wel aardig was maar op een gegeven moment geeft het een vervelende nasmaak. Mijn vrouw vond het meteen vreselijk. Kinderen eten het ook niet.
    Advies, niet kopen!

  6. Vandaag een broodje beyond meat burger gegeten. Ik had er nogal hoge verwachtingen van. Helaas zijn die niet uitgekomen. Het ruikt niet aangenaam ik kan de smaak niet thuisbrengen en ben nu al 2 uur misselijk. Ik heb betere vleesvervanger gegeten.

  7. Ik heb m vandaag geprobeerd – in de pan gebakken in zonnebloem olie, dan krijg je inderdaad een ‘knapperig korstje-
    Voor het bakken vond ik de burgers raar ruiken (gek genoeg een beetje naar ananas en bouillonblokjes??)
    Tijdens het bakken was de geur wel ok – vlezig inderdaad. Maar de smaak.. tja eerste hap was inderdaad een beetje mwah… maar de nasmaak zou ik omschrijven als ronduit chemisch – echt niet ok – ik ben niet verder gekomen na drie happen.
    Ook de structuur vond ik niet lekker, lijkt wat mij betreft ook echt niet op vlees hoewel het wel vezelig is.
    Ik heb de burger zonder broodje of saus geprobeerd – maar zelfs met een lading ketchup kreeg ik dit niet weg.
    Er zijn veel betere nepvleesburgers op de markt. Ik had van Beyond Meat meer verwacht, zeker gezien alle poeha er omheen. Dit product zou ik niemand aanraden

  8. Vandaag geprobeerd. Conclusie is duidelijk: totaal niet lekker. Lijkt niet eens op vlees. Droge hap. Wij kopen het niet meer. Waarschijnlijk maskeert het broodje hamburger (met alle ingrediënten) de flauwe smaak. Mi een hype

  9. Ik teste vandaag deze burger. Gebakken in een pannetje met wat zonnebloem olie. De burgers zelf heb ik tijdens het bakken wel platter gedrukt, ik vond ze iets te dik naar mijn goesting 🙂 beetje peper eroverheen ook. Goed laten bakken en tussen een broodje met sla, augurk, tomaat en rode ui en een sausje. Ik moet zeggen na ook de incredible burger geprobeerd te hebben en de nieuwe van greenway steekt deze er echt bovenuit. Smaak en textuur bijna gelijkaardig aan vlees, ook had ik krokante burger (wrss door hem plat te drukken). Ik ben een echte vlees eter, deze burger ga ik zeker nog kopen. Eenig nadeel naar mijn ervaring is de prijs, kan in mijn ogen toch iets goedkoper. Besluit: beyond burger, een dikke win 😉

  10. We hebben de ‘beyond burger’ in de koekepan met een beetje olijfolie gebakken.Een korstje kregen we niet voor elkaar. Bij het eten van vegetarische producten valt telkens op dat het vrijwel altijd zo akelig smakeloos is ,en dat de na-smaak wat griezelig is. Deze burger is daar ook weer een goed voorbeeld van. Bij het kauwen lijkt het inderdaad wel een beetje op … gehakt? vlees? . Omdat we een echt eerlijke onafhankelijke proever wilde hebben, hebben we onze herdershond een klein stukje aangeboden. Na een eerste afwijzing, heeft ze het toch uiteindelijk opgegeten en – eerlijk is eerlijk – ze wilde nog een stukje, maar daarna bedankte ze voor de eer.
    Helaas voor de producent voor ons een eenmalig experiment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top