Bloemkool wordt rijst: een koolhydraatarm bijgerecht

Bloemkool wordt rijst: een koolhydraatarm bijgerecht

Bloemkool als rijstWat doe je als je geen rijst wilt of mag eten? Alternatieven zijn er best te bedenken. Een gezonde en lekkere keuze is bloemkool. Bloemkoolrijst is veelzijdig en snel te maken.

Sinds een paar jaar duikt bloemkool ineens op in andere gedaantes. Gemalen en met ei gemengd als bodem voor een pizza (zou dat lekker zijn?), of gepureerd als een soort gezondere aardappelpuree. Dat heeft ermee te maken dat bloemkool weinig koolhydraten bevat en daardoor past in een koolhydraatarm dieet. Dat is bedoeld om af te vallen, en ik kan je uit persoonlijke ervaring vertellen dat dit goed werkt. Je eet dan geen brood, pasta, aardappels, suiker en ook geen rijst. Wel veel groente, en daar komt de bleke kool om de hoek kijken. Wie bloemkool raspt en dit roerbakt, houdt korreltjes over die met wat goede wil aan rijst doen denken. Je eet het ook als vervanging daarvan, bijvoorbeeld met een currygerecht of iets anders oosters. Natuurlijk smaakt het anders dan ‘echte’ rijst, maar met wat saus, groenten en vlees, kip of vegaballetjes heb je toch een heerlijk bordje vol met meer groenten dan je misschien bent gewend.

Nodig voor 2-3 personen

1 flinke bloemkool, 2 eetlepels olie, 1 ui – gesnipperd, 1 teen knoflook – geperst, 1-2 eetlepels pindakaas

Bereiding bloemkool

Verwijder de bladeren van de kool. Heb je een keukenmachine? Mooi! Snijd de bloemkool dan in roosjes en maal die fijn met de grove rasp. Geen foodprocessor? Dan rasp je de bloemkool met de hand. Je ziet meteen dat de fijne stukjes wel wat van rijst weg hebben. Doe in een plastic kom en zet 4 minuten in de magnetron, niet afgedekt. Schep goed om en zet even opzij. Verhit de olie in een hapjespan of wok en fruit de ui tot die zacht is. Voeg de knoflook toe en schep dan de bloemkoolrijst erbij. Roerbak een minuut of vijf. Voeg de pindakaas toe en bak als omscheppend nog even door tot de pindakaas goed gemengd is door de kool. Serveer meteen, in plaats van rijst.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top