Uitpakken: de natte nuggets van de Airfryer

Uitpakken: de natte nuggets van de Airfryer

airfryerMet de Airfryer van Philips kun je friet en snacks maken in een soort friteuse, maar dan zonder olie. We slaan aan het uitpakken! Hint: een cryptische gebruiksaanwijzing.

Sinds een jaar of vijf heb ik een Actifry. Een soort heteluchtoven met een draaiarm om onder meer frietjes mee te maken met weinig vet. De laatste tijd ben ik er steeds meer mee gaan maken, vooral groente. Er was al een nieuwe deksel voor gekomen want die had de geest al gegeven een paar maanden terug. Zaterdag stak ik de stekker in het contact en dat was geen goed idee. Door de plastic wand heen zag ik vonken, het apparaat kraakte en rook ineens heel gek. Het enige krokante wat die nog zou afleveren was een afgefikt huis. De Actifry kon dus de kliko in.

Hulpstukken
We zaten te twijfelen. Een nieuwe kopen of toch wat anders? Het werd de Airfryer. Voor mijn gevoel een wat veelzijdiger apparaat. De Consumentenbond was ook enthousiast. En we hadden toch nog kadobonnen liggen van de familie dus de bijbetaling was nog wel te doen. Voor 85 euro hebben we nu een zwarte Airfryer met satéstokjeshulpstuk en een digitaal scherm. Morgen gaan we hem uitproberen. Nu een eerste indruk.

Strip
Het apparaat zit in een enorme doos, en heeft de omvang van een friteuse. Alleen een stuk hoger. Hij pas niet in de kast waar de Actifry stond, ook een enorm apparaat trouwens. Hij zit goed ingepakt in plastic en karton en de ‘User Manual’ bestaat uit een soort striptekening die aan duidelijkheid niks te wensen overlaat. Apparaat voorverwarmen, snacks erin, tijd instellen, halverwege de boel omschudden en aan het einde alles eruithalen, opeten en de Airfryer laten afkoelen.

Natte nuggets
Maar dan het kookboek. Heel handig trouwens. Maar de instructies voor loempia’s, kipnuggets en vissticks zijn wat verwarrend. Die moet je net als verse friet en aardappels een half uur weken in water, dan drogen en met een halve eetlepel olie in de fryer doen. Curieus. Ik weet wel waar dat vandaan komt. De eerder genoemde Consumentenbond had geconstateerd dat er in de eerste versie schadelijke stoffen in de frietjes zaten. Door het weken van de verse aardappel zit er minder zetmeel aan de buitenkant, waardoor die schadelijke stof niet ontstaat. De handleiding zal wel laks vertaald zijn.

Of je er lekkere dingen mee kunt maken: ik kan het nog niet zeggen. Wordt (morgen) vervolgd!

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top