Muffins met geitenkaas en honing

muffins met geitenkaasZin in wat lekkers? Deze muffins met geitenkaas en honing zijn niet te zoet. Een tussendoortje dat geïnspireerd is door Franse galettes: pannenkoekjes van boekweitmeel.

In de koelkast lag al een tijdje een verpakking met plakjes geitenkaas, uit de Foodybox van De Kroon op het Werk. Dat is een doos met (nieuwe) producten die foodbloggers mogen testen. Net als een mysterybox bij kookprogramma’s op tv inspireren ze tot nieuwe recepten. Zo maakt ik al eens flammkuchen met snijbiet dankzij de box.

Ik ben niet zo dol op geitenkaas en wist eigenlijk niet goed wat ik er eens mee zou doen. Ineens had ik een ingeving: muffins van boekweitmeel met geitenkaas en honing. Sinds de vakantie in Frankrijk wilde ik nog eens galettes maken, hartige flensjes van boekweitmeel. Waarom geen muffins ermee maken? Bij de Jumbo haalde ik een zakje meel. Gaandeweg doken er nog wat andere ingrediënten op en waar ik mee eindigde zie je op de foto: goudbruine muffins met een hartig-zoete smaak. Ik vind ze lauwwarm het lekkerst, maar koud zijn ze ook heerlijk.

Tips voor je begint aan de muffins

  • Om de muffins te bakken, gebruik ik een siliconen vorm. Die had oorspronkelijk ruimte voor zes muffins, maar ik heb de buitenste twee eraf geknipt zodat er nu nog vier tegelijk gemaakt kunnen worden. De vorm past zo in mijn Airfryer XL. In de vorm doe je muffinpapiertje, één per holte.
  • Voor muffins gebruik je geen boter maar olie. Dat kan van alles zijn, alleen geen olijfolie want daarvan is de smaak voor veel mensen te sterk. Ik koos voor koolzaadolie van vaderlandse bodem van Hollands Goud. Die komt van duurzame teelt en bevat veel Omega 3 vetzuren.
  • Gerookte amandelen zijn lekker om te snacken, maar ook als vulling in deze muffins. Je koop ze voordelig bij de Aldi.

Nodig voor 4 muffins

100 gram boekweitmeel, 3 gram bakpoeder, 30 gram kristalsuiker, 2 plakken Maaslander geitenkaas – in kleine stukjes gesneden, 15 gram pijnboompitten, 50 gram gerookte gezouten amandelen – grof gemalen of gehakt, 1 eetlepel citroensap, 1 ei, 75 ml koolzaadolie, 30 gram vloeibare honing.

Bereiding muffins met geitenkaas

  • Zet twee kommen klaar.
  • Doe het boekweitmeel, het bakpoeder, de suiker, kaas, pijnboompitten, amandelen en citroensap in de ene kom. Meng goed met een lepel.
  • Klop in de andere kom het ei los met de koolzaadolie en de honing.
  • Schenk het ei-mengsel bij het meel-mengsel en roer even goed door. Je hoeft het niet te mixen, gewoon even roeren.
  • Verdeel het beslag over vier muffinvormen.
  • Verwarm de Airfryer voor op 165 graden.
  • Bak de muffins ongeveer 20 minuten. Kijk tegen het einde of ze niet te bruin worden.
  • Prik met een houten satéprikker in een muffin. Komt de prikker er weer droog uit? Dan zijn de muffins klaar. Haal ze uit de vorm en laat ze (wat) afkoelen.

kookboek AirfryerMeer recepten lees je in mijn onlangs verschenen boek Makkelijke gerechten uit de Airfryer. Het kost 16,85 euro ex verzendkosten en is te koop via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.

Vind je dit een lekker recept? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Published by

Saskia

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een gek katje en een moestuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.