Frittata met aardappel, ui en spekjes

Frittata met aardappel, ui en spekjes

FrittataWat doe je als je heel veel eieren over hebt die snel op moeten? Of als je veel onderweg bent en zin hebt in wat lekkers om te eten? Dan maak je een frittata, een dik gebakken ei met vulling. Oorspronkelijk een Spaanse lekkernij, maar ook in onze eigen keuken een prima manier om kliekjes op te maken.

Om te beginnen: je kunt je frittata vullen met alles waar je zin in hebt. Aardappel en ui wordt veel gedaan, ik vind spekjes lekker en als ik een restje doperwten heb, kunnen die er ook in. Of broccoli, bloemkool en zelfs spinazie. Belangrijk is dat je de tijd ervoor neemt, een goede, kleine tot middelgrote koekenpan met antiaanbaklaag gebruikt en lekkere olijfolie.

Nodig:

4 aardappels, 1-2 uien – gesnipperd of in halve ringen, spekjes, 8 eieren, flink wat olijfolie. Middelgrote koekenpan en oven met grill.

Bereiding frittata

  • Snijd de aardappels in dunne plakjes, doe ze in een pan en overgiet met kokend water. Laat een paar minuten staan en laat uitlekken in een zeef.
  • Doe zeker een centimeter olijfolie in de pan, zet het vuur laag tot middelhoog en bak de uien zachtjes een kwartier, tot ze gaar zijn en een stuk geslonken.
  • Voeg de aardappel toe en bak nog een kwartier zachtjes. Roer geregeld om. De aardappel valt uit elkaar.
  • Giet af in en zeef en dep de olie eraf met keukenpapier. Anders blijft het wel erg vet.
  • Bak in dezelfde koekenpan de spekjes helemaal uit en giet ze daarna af. Die ze bij de aardappels en de uien in de zeef en laat wat afkoelen.
  • Kluts de 8 eieren in een maatbeker en doe de overige ingrediënten erbij. Laat even staan terwijl je ze koekenpan weer voorverwarmt. Giet er een klein beetje olie in en dan het eiermengsel. Dek af met een deksel (die van mijn hapjespan paste precies) en laat een minuut of tien bakken op niet te hoge temperatuur.
  • Zet dan de grill aan op 150 graden.
  • Als het ei grotendeels gestold is, en alleen de bovenkant nog nat is, zet je de pan onder de grill. Hou goed in de gaten, de bovenkant moet niet bruin worden, alleen stollen.
  • Haal de pan uit de oven en laat de frittata afkoelen. Snijd in stukken. Bewaar hem in een doos in de koelkast.

Je kunt de frittata koud of warm eten. Een stukje is ook lekker als hongerige gezinsleden thuiskomen en je nog even hebt te gaan tot het eten.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top