Frietjes uit de braadpan – met koude olie gemaakt!

AardappelFrietjes zijn lekker, mits goed bereid. En je moet ze niet te vaak eten. Er zijn allerlei manieren om ze klaar te maken. Slechte, waarbij je goedkope diepvriesfriet te kort bakt in oud vet. En goede. Dit weekend in Antwerpen genoten we van een puntzak Belse frieten met van die lekkere citroenmayonaise. Daar bakken ze in ossenwit. Lekker, maar niet zo erg gezond. Ik bak doorgaans in zonnebloemolie en snij de frietjes het liefst zelf. Triple cooked volgens de methode van Heston Blumenthal worden ze lekker donker goudgeel en super krokant. Maar dat kost veel tijd. Vandaag heb ik voor jou een manier om frietjes te maken, gewoon op het gasfornuis, met maar 1 pan.

Mensen denken vaak dat frietjes heel vet zijn. Dat valt best mee. Ik heb wel eens gelezen dat patatjes het meeste vet opnemen als je ze uitschudt, tussen het voor- en nabakken in. Met mijn methode heb je dat niet, want de frietjes gaan 1 keer de pan in, en 1 keer eruit.

Nodig:

  • Lekkere aardappels voor frietjes. Ik reken 1 grote per persoon.
  • Braadpan. Je kunt ook een andere pan nemen, maar ik heb de beste ervaringen met mijn zware, zwarte braadpan. Iets met warmteverdeling gok ik.
  • Zonnebloemolie. Je gebruikt best veel, maar kun de olie na gebruik zeven en nog eens gebruiken.

Bereiding:

  • Schil de aardappel en snij er frietjes van.
  • Leg de frietjes op de bodem van de braadpan. 1 laag is het beste. Als je een kleine pan gebruikt, kun je dus maar weinig frietjes tegelijk maken. 2 lagen gaat ook nog wel, maar stapel je pan niet te vol.
  • Schenk er koude olie over, zo veel dat de frietjes precies onderstaan.
  • Zet het gas aan, op halfhoog vuur. Laat het deksel van de pan af tijdens het bakken.
  • Na enige tijd gaat de olie borrelen en bruisen. De frietjes worden zo ‘voorgebakken’. Laat ze een minuut of 6-7 zo bubbelen, tot de friet wat glazig eruit gaat zien en zachter is.
  • Zet het gas hoog. De temperatuur van de olie zal nu stijgen naar afbaktemperatuur.
  • De olie blijft borrelen terwijl je frietjes gebakken worden.
  • Na ongeveer een kwartier (in totaal) zijn ze klaar. Dat exacte moment is aan jezelf. Ik hou van donkeren, enorm kroktante frietjes dus ik laat ze altijd lekker lang staan.
  • Haal de frietjes met een schuimspaan uit de olie, laat even uitlekker. Eet smakelijk!

Published by

Saskia

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een gek katje en een moestuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.