De Airfryer kan alles – recensie

De Airfryer kan alles – recensie

Airfryer van PhilipsEerder dit jaar ging mijn Actifry kapot. Een dierbaar apparaat dat zeker eens per week op het aanrecht kwam om aardappels te roosteren, of broccoli. Toen de motor ging knetteren en ik vonkjes zag in het binnenwerk door het plastic heen, was het tijd voor een nieuwe reis van het apparaat. Richting de kliko. Een paar dagen heb ik toen getwijfeld wat te doen: een nieuwe kopen of toch voor de duurdere Airfryer van Philips gaan. Ik besloot tot het laatste, en heb er nog geen spijt van gehad.
Voor je stopt met lezen: dit is geen gesponsorde bijdrage, het apparaat heb ik van mijn eigen geld gekocht. Voor ik tot aanschaf overging las ik allerlei recensies op Nederlandse en buitenlandse sites. Zonder uitzondering positief. Maar je weet nooit wat er achter zit. Als ik een apparaat van rond de 140 euro gratis zou krijgen om te testen zou ik vast ook positiever zijn dan als ik hem zelf bekostig. Kleine tekortkomingen zie je dan door de vingers. We (geliefde en ik) hebben de Airfryer nu een paar maanden en ik wil onze ervaringen delen.

Is het een friteuse?

De Airfryer is een apparaat ter grootte van een flinke friteuse, met aan de voorkant een bedieningsscherm (oudere versies hebben een knop) waarmee je temperatuur en tijd instelt. Onderin zit een bak met erin een vierkant frituurmandje. Die is geschikt voor kleine huishoudens. Wij zijn samen en dan is het voldoende groot maar voor gezinnen zou ik eerder de XL-variant aanraden. In het mandje kun je 800 gram eten doen, wat dan gefrituurd/geroosterd wordt. De Airfryer zet je aan, dan stel je de temperatuur in. Vervolgens warmt hij een paar minuten voor en dan klinkt er een piep. Je legt het eten dan in het mandje, schuift de bak in het apparaat en stelt de tijd in. De Airfryer werkt met hete lucht en voor het beste resultaat moet je het eten halverwege omkeren of schudden. Eten dat al vet bevat zoals voorgebakken aardappelproducten heb je geen extra vet bij nodig, zelfgemaakte frietjes schep je om met wat olie.

Wat heb ik ermee gemaakt?

Het apparaat kun je zien als een kruising tussen een friteuse, een barbecue en een oven. Wij hebben er tot nu toe van alles in bereid. Afbakbroodjes. Klaar in half de tijd die het kost in de oven. Diepvriesfriet, gaat erg goed. Satévlees, beenham, aardappelschijfjes, zelfgemaakte friet van normale en zoete aardappels. Van alles. Je kunt er ook in bakken, dat heb ik nog niet geprobeerd.

Nadelen

Natuurlijk zijn er ook minpunten. Je moet wat experimenteren met de juiste tijd en temperatuur. Zo werden mijn aardappelpartjes (omgeschept met wat olijfolie en kruiden, dan de fryer in) pas lekker na een kwartier op 160 graden en een kwartier op 200 graden. In dat geval heb je weinig tijdwinst ten opzichte van de oven. De bitterballen werden niet erg krokant onlangs de belofte van Mora. En die bak is een beetje onhandig, die wordt erg heet tijdens het bereiden en dan was een handgreep wel heel handig geweest. En het is een log ding waar je wel plek voor moet hebben.

Pluspunten

Maar alles bij elkaar ben ik heel erg tevreden. In veel gevallen ben je wel snel klaar. Satévlees in 8 minuten, de beenham in een klein half uurtje. De fryer is razendsnel op temperatuur. Je gebruikt geen extra olie om bijvoorbeeld frietjes te maken. De bak en het mandje kunnen in de vaatwasser en op internet staan er heel erg veel recepten die je kunt maken. Denk aan het kanaal van een enthousiaste Indiase kok, die ingehuurd door Philips de heerlijkste Indiase gerechten bereidt. De Consumentenbond was trouwens ook positief.

Recepten? Mijn kookboek!

Airfryer kookboekMakkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het boekje kost 16,85 euro ex verzendkosten. Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

One thought on “De Airfryer kan alles – recensie

  1. Ik heb sinds 2 weken een Airfryer XL in huis en die bevalt prima t.o.v. de Actifry. Deze laatste werkt nog wel, maar daar is alles mee gezegd! Handvat & topje van het roerelement afgebroken, omroeren werkt niet goed meer, deksel gebarsten… de duurzaamheid van deze Tefal is knudde, maar ik heb het apparaat niet weggedaan, als ik eters heb komt deze nog prima van pas. Pluspunt Actifry vond ik het omroeren en het doorzichtige deksel, Airfryer is veelzijdiger (gebak) en beter in te stellen door de temperatuurknop. Ook heb ik het idee dat het met de duurzaamheid ook stukken beter gesteld is.
    Ik ben blij met je tip elders op je blog over het stabieler maken t.b.v. een bakvorm. In mijn XL past in het mandje een springvorm van 20 cm, dat vind ik al een redelijke maat, maar in de bak past mijn 24+ cm vorm 🙂 Ik ga zo even kijken of in onze verzameling ijzerwaren een paar beugels te vinden zijn, dan ga ik direct een boterkoek bakken, anders ga ik v.d. week wel ff naar een dhz-zaak.
    Ik ga i.i.g. ook binnenkort je chocolademuffins proberen (eerst zo’n siliconenvorm kopen) en kijk uit naar je nieuwe recepten…
    Wil alleen wel nog even kwijt: “…was het tijd voor een nieuwe reis van het apparaat. Richting de kliko….” Kliko??? Waarom niet inleveren bij de winkelier bij aanschaf Airfryer of adresje bij jou in de buurt zoeken via wecycle.nl??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top