Raar onderzoek: leven we ineens in een voedselwalhalla?

Raar onderzoek: leven we ineens in een voedselwalhalla?

vegetarische pizzaMeer dan de helft van de Nederlanders laat drie dagen of meer per week het vlees even voor wat het is. Daarnaast zijn we gek op kliekjes bewaren en gooien we heel weinig weg. Wat een raar onderzoek, denk ik meteen. Leven we zonder dat ik het weet ineens in een soort voedselwalhalla?

Vega, kliekjes en weggooigedrag

Het Voedingscentrum liet het eetgedrag van ‘de Nederlander’ onderzoeken. Daar kwamen verschillende feiten uit. Die zal ik eerst noemen:

  • 55 procent van de ondervraagden gaf aan zeker drie dagen per week vegetarisch te eten. De mensen die een dagje geen vlees eten, kiezen voor alternatieven als vis, ei, champignons of peulvruchten.
  • Ook geeft twee derde van de Nederlanders aan veel te doen tegen voedselverspilling. Dat uit zich vooral door spullen niet weg te gooien, ook al zijn ze over de datum. Door eraan te ruiken of ervan te proeven testen de mensen of het nog goed te eten is.
  • Volgens het onderzoek bewaren de meeste mensen kliekjes in de koelkast om het laten op te eten. Maar een paar procent gooit het later alsnog weg.

Klopt dat wel?

Het onderzoek is ongetwijfeld goed uitgevoerd en representatief voor Nederland. Maar ik verbaas me er heel erg over. Eigenlijk over alle onderdelen. Ze schetsen een beeld dat ik helemaal niet ken uit mijn omgeving en uit de media.

Zelf ken ik enkele vegetariërs en weet ik dat mijn ouders niet veel vlees eten. Maar de rest van de mensen om me heen eet toch echt vrijwel elke dag een stukje vlees of vis bij de maaltijd. Volgens mij verkeer ik niet in een extreem vlees-georiënteerde kringen. Het lijkt me echt heel sterk dat de helft van de Nederlanders de helft van de week vegetarisch eet.

Lapje vlees

Het weerspiegelt zich in elk geval niet in de schappen van de supermarkt. Daar liggen de bakjes vleesvervangers torenhoog opgestapeld. Sommige ervan zijn best lekker, maar vaker dan enkele keren per maand komen ze hier niet op tafel.

Mijn man ‘mist’ iets als we geen vlees bij de maaltijd hebben. Hoewel ik dat onzin vind en een beetje ouderwets, wil ik wel wat serveren waar we allebei blij van worden. Dat is dus biologisch vlees of de scharrelvariant.

Over de datum

Dat we massaal spullen bewaren die over de datum zijn weet ik niet of dat wel zo is. Volgens mij gooit iedereen zaken als melk weg als de bewaartermijn voorbij is. Bij vleeswaren en jam vind ik het altijd lastig te bepalen. Als de ham al een tijd openstaat, dan gaat die weg. Lastig is dat er niet op de verpakking staat hoelang je hem kunt bewaren als het pak open is. Volgens mij maar enkele dagen. Dan staat het broodbeleg hier in elk geval te lang in de koelkast. Nog nooit ziek van geworden. De smeerkaas doen we weg als er schimmel op zit, het brood als het te oud en droog is geworden.

Enkele reis richting vriezer

Dat verhaal van de kliekjes herken ik mezelf echt totaal niet in. Restjes invriezen heb ik opgegeven: ze gaan de vriezer in om er nooit meer uit te komen. Pas tijdens het halfjaarlijkse opruimen van de vriezer kom ik ze weer tegen, en dan kunnen ze doorgaans rechtstreeks de kliko in. Restjes uit de koelkast gaan vaak ook niet op. Wat moet je met drie happen stamppot of een halve portie roerbakschotel?

Een dankbare bestemming voor restverwerking zijn de vogels in de tuin, die wel raad weten met wat rijst of oud brood. Maar voor de rest… mijn bijdrage aan minder weggooien is beter inkopen en slim plannen van de maaltijden.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top