Zelf pindakaas maken – lekker ambachtelijk zonder toevoegingen

PPindakaasindakaas, ik ben er groot mee geworden. Nog steeds eet ik dagelijks het liefst een geroosterde boterham of cracker met pindakaas. Door de gestegen pindaprijzen zijn de potjes de afgelopen jaren flink duurder geworden. Daarnaast zit er in bijna elk merk uit de supermarkt flink wat suiker en steeds minder pinda’s. Wist je dat je heel makkelijk zelf pindakaas kunt maken? In een grote, schone pot in de koelkast blijft die een tijd goed. En je kunt erin doen wat je lekker vindt.

Nodig:

  • Zak van 400 gram ongebrande (witte) pinda’s. Ik raad aan om bij Turkse winkels te gaan kijken. Die hier in Tilburg-Noord verkoopt ze voor 1,50 euro per zak, wat echt een bodemprijs is.
  • Keukenmachine met een ronddraaiend mes.
  • Zout en andere smaakmakers zoals chiliflakes.
  • Olie. Ik vind pompoenpitolie erg lekker hierin, maar andere olie kan ook. Let wel op dat notenolie over het algemeen snel ranzig wordt.
  • Naar smaak zoetmiddel. Denk aan iets ‘gezonds’ zoals palmbloesemsuiker, ahornsiroop of agavesiroop. Ik laat het trouwens helemaal weg, maar dat is even wennen als je normaal ‘zoete’ pindakaas maakt.

Bereiding:

  • Verwarm je oven voor op 150 graden.
  • Leg een bakpapiertje op je ovenplaat, spreid er de pinda’s over uit.
  • Leg ze in de oven om te roosteren, dat duurt ongeveer een kwartier. Je gaat ze op een gegeven moment ruiken en als ze middenbruin zijn, zijn ze goed. Let op: ze verbranden na die tijd best snel en dan heb je er niks mee aan.
  • Haal de plaat uit de oven en laat de pinda’s helemaal afkoelen.
  • Doe de pinda’s in je keukenmachine en zet die aan op de laagste stand.
  • De pinda’s worden gehakt. In het begin is het alleen kruim maar wacht een tijdje, het wordt vanzelf smeuïg.
  • Nu doe je er ongeveer 2 eetlepels olie bij, wat zout en andere smaakmakers.
  • Laat nog een tijd draaien tot het eruit ziet als grove pindakaas. Het wordt niet zo glad als uit de winkel.
  • Zet de machine uit en schep de pindakaas in een potje. Ik gebruik lege en afgewassen grote jampotten. Bewaar in de koelkast.

Published by

Saskia

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een gek katje en een moestuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.