Zoetzuur varkensvlees met ananas

roerbakgerecht met varkensvlees en ananasThuis een gerecht maken dat smaakt of je bij de Chinees zit te dineren. Dat klinkt goed! Met verse ananas en zonder zakjes onduidelijk poeder. Met varkensvlees deze keer, maar ook met kip heel lekker.

Kennen jullie de Hairy Bikers? Dat zijn twee Britse mannen met baarden en motoren die geregeld te zien zijn in hun eigen kookprogramma’s. Ze zijn dol op lekker eten en reizen de wereld over om te genieten van alles wat de verschillende culturen te bieden hebben. Uit hun boek The Hairy Bikers’ Asian Adventure komt dit recept. Maar wel met wat aanpassingen want het was me een beetje te zoet en het beslag kwam ook niet uit de verf op hun manier. Het is een gerecht met varkensvlees en verse ananas. Je kunt ook ananas uit blik gebruiken. Bewaar dan wel het sap, dat gebruik je voor de saus.

Nodig voor 2 grote eters

3 schouderkarbonades – bot eraf en in stukjes, wat zout, 2 eieren, 4-5 volle eetlepels maizena, 2 eetlepels zonnebloemolie, 4 ringen ananas en het sap uit de ananas (of blik), 6 eetlepels tomatenketchup, 2 eetlepels suiker
Extra: friteuse of wok met olie

Bereiding

  • Bestrooi het vlees met het zout en zet een kwartiertje apart.
  • Breek de eieren in een kom en klop de maïzena erdoorheen tot er geen klontjes meer in zitten. Dat gaat handig met een staafmixer. Voeg zo nodig extra maïzena toe. Het beslagje moet de dikte van dunne yoghurt hebben.
  • Doe het vlees bij het beslag en meng goed.
  • Verhit de olie of zet de friteuse aan.
  • Bak het vlees in kleine hoeveelheden. Ik liet het vlees stukje voor stukje in de friteuse vallen, een stuk of 20 na elkaar. Dan even wachten tot het korstje krokant is en het vlees gaar. Dat duurt een paar minuten.
  • Doe het gebakken vlees in een schaal met keukenpapier. Het mag koud worden, je kunt dit dus van tevoren doen.
  • Snijd de ananas in stukjes en doe met de ketchup en de suiker in een kom.
  • Verhit een hapjespan of grote koekenpan met de 2 eetlepels olie erin.
  • Bak de stukjes vlees erin tot ze opgewarmd zijn en het korstje weer lekker krokant is.
  • Voeg het ananasmengsel toe en roer alles goed door elkaar op hoog vuur. De ananas moet heet zijn.
  • Voeg het ananassap en/of een half kopje water toe als je meer saus wilt en warm alles goed door. Serveer direct.

Lekker met witte rijst.

Published by

Saskia

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een gek katje en een moestuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.