Zalmsalade met quinoa en sojasausdressing

zalmsalade met quinoaOp warme dagen of tussen de middag op je werk is een maaltijdsalade lekker. Probeer eens wat anders dan een pastasalade. Quinoa met zalm en groenten bijvoorbeeld.

Quinoa is gezond, dat kan je bijna niet ontgaan zijn. Een pseudo-graan uit Zuid-Amerika, omarmd door westerse superfood-liefhebbers. Te gebruiken in plaats van rijst. Bij het warme eten vond ik het geen enorm succes, de weeïge smaak stond me tegen. Na een tip van een collega paste in de bereidingswijze aan en gebruikte het in een koude salade. Die was lekker! En de dag erna ook nog als lunch op de redactie. Het recept kwam ik tegen in de nieuwste Allerhande, ik heb het aangepast omdat we niet alles in huis hadden.

Nodig voor 3-4 personen

2 kopjes quinoa, 1 kropje botersla, 2 eetlepels olie, 2 verse zalmfilets zonder huid, 1 cm verse gember – geschild en geraspt, 200 gram roerbakgroente, 2 eetlepels gembersiroop, 2 eetlepels sesamolie, 3 eetlepels sojasaus, 1 bos bosuien – in stukjes, versgemalen peper

Bereiding zalmsalade met quinoa

  • Was de quinoa in een zeef. Laat goed uitlekken.
  • Verwarm een hapjespan op laag vuur en rooster de quinoa een paar minuten tot de korreltjes een beetje verkleuren.
  • Kook de quinoa dan volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg zeker niet meer water toe dan in de instructies staat, anders wordt de quinoa papperig. Laat afkoelen na bereiding.
  • Was de sla en snijd de blaadjes in kleine stukjes. Schil op een groot bord of in een schaal.
  • Verhit 1 eetlepel olie in de hapjespan of koekenpan. Bak de zalm tot hij gaar is. Overdrijf dat niet, doorbakken zalm is niet lekker. Snijd er tijdens het bakken een stukje af om te controleren of de zalm gaar is. Blus af met 1 eetlepel sojasaus en zet apart.
  • Verhit 1 eetlepel olie in de pan en bak de gember een paar minuten. Voeg de roerbakgroenten toe en roerbak deze tot ze beetgaar zijn. Voeg de resterende 1 eetlepels sojasaus toe, net als de gembersiroop en de sesamolie. Meng goed.
  • Meng de quinoa en de bosui door de roerbakgroenten en breng op smaak met peper.
  • Verdeel het mengsel over de sla. Trek de zalm in plukjes en leg deze op de salade. Klaar!

Vind je dit een lekker recept? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Published by

Saskia

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een gek katje en een moestuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.