Vegetarische groentenschotel uit de slowcooker

KnoflookHet is alweer even geleden dat ik heb gepost op dit blog. De reden is simpel. Druk. Veel afspraken in de avond. Zo ben ik bestuurslid van een Broodfonds, een voorziening voor ondernemers om ziekte financieel af te dekken. Sympathiek, maar bij vlagen druk met jaarvergaderingen, nieuwe leden, kascontroles. Dan schiet uitgebreid koken erbij in. Gisteren kwam er vegetarisch etend bezoek. Dus was het tijd om de slowcooker weer uit de kast te halen.

Dit recept was bedoeld als biryani, een Indiaas eenpansgerecht met rijst. Wij aten het echter met een 50-50 mix van quinoa en Belugalinzen. Quinoa in zijn eentje vind ik te weeïg. Heb je geen slowcooker, dan kun je dit uiteraard ook maken. Uurtje pruttelen op kleinste kookplaatje en je hebt ook een lekkere schotel. Ook prima met aardappel lijkt me, of stukje kip erbij voor de vleeseter. Je hebt veel nodig, maar als je graag oosters kookt heb je veel aan deze kruiden en zeker bij toko’s zijn ze erg goedkoop in de aanschaf.

Nodig voor 3-4 eters:

2 eetlepels olie, 2 gesnipperde (rode) uien, 2 gehakte teentjes knoflook, 2 theelepels gerspte verse gember, 2 theelepels kerriepoeder, 1 theelepel garam masala, 1 theelepel gemalen komijnpoeder, 1 theelepel kaneelpoeder, 6 groene kardemompeulen – schil weggooien, pitjes bewaren, 1 zoete aardappel – geschild en in blokjes, 200 gram sperzieboontjes – afgehaald en in stukjes, 1 rode paprika – zaadlijsten eruit en in blokjes, 150 gram diepvriesdoperwtjes, 3 deciliter bouillon, 1,2 deciliter kokosmelk, 125 gram ongezouten cashewnoten, peper en zout.

Bereiding

  • Vet de binnenkant van de slowcooker in.
  • Fruit de ui en later de knoflook in de hete olie tot ze zacht zijn.
  • Voeg de gember, kerrie, garam masala, komijn, kaneel en kardemomzaden toe en laat paar minuutjes bakken. Het wordt een droge korrelige massa.
  • Voeg de kokosmelk toe en dan alle groenten. Meng goed.
  • Breng over in de slowcooker en als je die niet hebt, laat alles in de pan. Strooi de cashews erover.
  • Giet de bouillon over de groenten en zet de slowcooker 4-5 uur op laag. Of laat uurtje staan op laag vuurtje. Breng op smaak met zout en peper.

Published by

Saskia

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een gek katje en een moestuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.