Vegetarische curry van rode linzen

curry met linzenEen geurige curry van rode linzen: vegetarisch eten waar je ‘u’ tegen zegt. Voor grote gezelschappen of om in te vriezen voor een andere keer.

Al maanden lag het pakje rode linzen me aan te staren vanuit de voorraadkast. Met een hele lege blik. Eentje die zei: ja, ik weet het ook niet hoor. Want dat was het probleem: geen idee wat ik er eens mee kon maken. Zo dol op peulvruchten ben ik niet.
Ineens wist ik het: een curry. Hij pakte tamelijk pittig uit, dus als je daar niet van houdt, laat je de chiliflakes weg. Rode linzen hoeven niet lang te koken, en ze barsten open tijdens het kookproces. Je houdt een pan met een soort linzendrab over. Goed laten uitlekken in een zeef en het recept volgen, dan komt alles goed.

Nodig voor 6-8 personen

400 gram gedroogde rode linzen, 1 rode ui – gesnipperd, 1 eetlepel olie, 2 eetlepels milde currypasta, 1 eetlepel garam masala, 1 theelepel kurkuma (geelwortelpoeder), 1 theelepel komijnpoeder, 1 theelepel korianderpoeder, 1 theelepel zout, 1 theelepel kristalsuiker, 1 theelepel chiliflakes, 1 theelepel knoflookpoeder, 1 cm verse gember – geschild en geraspt, 400 ml gezeefde tomaten

Bereiding curry

  • Verhit de olie in een hapjespan en voeg de gesnipperde ui toe. Laat de snippers een minuut of 15 zachtjes bakken. Ze mogen niet bruin worden.
  • Spoel de linzen in een zeef of vergiet goed af, tot het water helder blijft. Giet zo veel water bij de linzen tot ze een vingerkootje onder water staan. Breng het water aan de kook en laat de linzen 20 minuten koken. De inhoud van de pan verandert langzaam in een soort melige soep. Trek je daar niks van aan.
  • Giet de linzen af in de zeef en laat goed uitlekken. Schep daarvoor de linzen om met een lepel, zodat het meeste vocht eruit loopt. Zet opzij.
  • Doe de 2 eetlepels milde currypasta, 1 eetlepel garam masala, 1 theelepel kurkuma (geelwortelpoeder), 1 theelepel komijnpoeder, 1 theelepel korianderpoeder, 1 theelepel zout, 1 theelepel kristalsuiker, 1 theelepel chiliflakes, 1 theelepel knoflookpoeder, 1 cm verse gember – geschild en geraspt bij de uien en schep het goed om. Verwarm tot de geuren vrijkomen.
  • Giet de gezeefde tomaten bij het ui-specerijenmengsel en verwarm alles. Voeg dan de linzen toe, schep alles goed om en eet het als de curry goed warm is.

Deze curry is lekker met gort, rijst, quinoa – dat soort dingen. Griekse of normale yoghurt blust de hitte een beetje af en verse koriander in kleine stukjes is ook altijd lekker bij dit soort gerechten.

Vind je dit een lekker recept? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Published by

Saskia

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een gek katje en een moestuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.