Supersnelle pulled chicken uit de snelkookpan

pulled chickenPulled pork ken je misschien wel. Van dat malse draadjesvlees. Ik kreeg een snelkookpan en wilde er in zo kort mogelijke tijd iets lekkers in maken. Het werd kip: pulled chicken met rode saus om precies te zijn.

Ik logeerde bij een vriendin die vorig jaar vol enthousiasme een snelkookpan had gekocht. Zo’n moderne van BK, met allerlei knopjes en vergrendelingen. Leek zo handig. Hij stond te verpieteren in een laatje. Ik heb dat met mijn slowcooker, en zei als grapje dat ik de slowcooker wel wilde ruilen tegen de snelkookpan. Nou, dat was een deal dan. Ik kreeg de pan mee naar huis met het boekje erbij.

Een snelkookpan is een pan die is afgesloten met een speciale vergrendeling waardoor het eten onder hoge druk kookt. De BK-pan heeft twee standen: 1 voor extra druk en 2 voor zeer hoge druk. Je doet eten in de pan, zet die op het vuur met de knop op de gewenste stand en wacht tot de inhoud gaat koken. Er ontsnapt wat stoom en er plopt een ventieltje uit de deksel. Die geeft aan wanneer de kooktijd begint.

Aan de slag

Natuurlijk wilde ik er meteen mee aan de slag. Bij snelkookpannen denk je misschien aan iets van vroeger, om geld te besparen vanwege de hoge gaskosten. En aan winters eten zoals stoofpotten. Ik ging wat googlen en kwam een recept tegen voor kip, van de site Seriouseats.com. Een recept om fajita’s met kip te maken. Dat zijn tortilla’s met saus en vulling die je in de oven opwarmt, met kaas op de fajita’s die zo’n lekker krokant laagje geeft. Al doende ontdekte ik dat het recept niet helemaal voor ons in Nederland bedoeld is, met wat ingrediënten die we hier niet kennen. Maar een variant is snel bedacht. Met dit recept maakt je een flinke portie pulled chicken met saus. Dat kun je eten op een broodje, meenemen naar een buffet of picknick of on tortilla’s rollen en er fajita’s van maken. Heb je geen snelkookpan, dan stoof je alles gewoon in een pannetje op het fornuis of in een ovenschoten in de oven.

Nodig

1 kilo kipdijbeenfilet, 1 ui – in stukken, 4 tenen knoflook – gehakt, 500 gram trostomaten – in stukken , 150 ml kipbouillon, 1 laurierblad, 1 chilipeper – zonder zaden en in reepjes, 1 eetlepel hete saus, 1 theelepel komijnpoeder, 2 theelepels oregano, halve theelepel korianderpoeder, peper & zout 1 eetlepel sojasaus light, 1 eetlepel limoensap, bosje verse koriander – gehakt

Bereiding pulled chicken

Doe de kip, ui, knoflook, tomaten, bouillon, laurierblad, chilipeper, hete saus, komijn, oregano en korianderpoeder in de snelkookpan. Roer even goed door en doe de deksel op de snelkookpan. Zet op het vuur en breng aan de kook. Zodra de pan ‘op druk’ is, laat je de inhoud 15 minuten koken. Zet het vuur uit en haal de druk van de pan. Schep de kip uit de snelkookpan in een schaal. Verwijder het laurierblad uit de pan en schenk de saus in een kom. Pureer met de staafmixer en roer dan de sojasaus, limoensap en korianderblaadjes erdoor. Als de kip wat afgekoeld is, pluk je de stukken met je handen uit elkaar. Schep er flink wat saus door en proef. Voeg zo nodig nog wat peper en zout toe. De overgebleven saus kun je apart serveren.

Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Bewaren

Bewaren

Published by

Saskia

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een gek katje en een moestuin.

7 thoughts on “Supersnelle pulled chicken uit de snelkookpan

  1. een vraag : is dit recept ook in de slowcooker te maken? 🙂 die gebruik ik namelijk wel regelmatig en heb geen snelkookpan.
    groetjes
    Lenny

    1. Tuurlijk! Alleen zou ik dan zelf de tijden een beetje in de gaten houden, tot de kip zacht is en er veel vloeistof uit de tomaten is gekomen. Eet smakelijk!

  2. Bij ingrediënten staat 1 trostomaten…kun je aangeven wat het gewicht of hoeveelheid trostomaten is? Lijkt me verder een heerlijk recept op de koriander na 😎

    1. Hi Martha, goed dat je me erop wijst: het moet 500 gram trostomaten zijn, ik heb het aangepast. In dit seizoen zijn de tomaten niet zo lekker, een groot blik tomaatstukjes of gepelde tomaten is misschien dan een beter idee. Groeten van Saskia

    1. Hoi Astrid, leuk dat je dit wil proberen. Zelf gebruik ik srirachasaus, dat is hete saus uit Azie die tegenwoordig ook bij de supermarkten te koop is. Je kunt het weglaten als je niet houdt van pittig eten en vervangen door ketchup, of wat chilipoeder toeveegen. Groetjes, Saskia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.