Pasteitje met zalm, zuurkool en spek

Pasteitje met zalm, zuurkool en spek

pastei met zalmDoor de dunne laagjes filodeeg krijgt deze pastei met zalm, zuurkool en katenspek iets heel bijzonders. Hap door de knapperige buitenkant heen om bij de zachte vulling te komen.Filodeeg is dunner en veel minder vet dan bladerdeeg. De velletjes zijn lekker krokant na het bakken. Het deeg wordt diepgevroren verkocht in de supermarkten en bij de Turkse supers hebben ze het in vacuümverpakking. Het zijn flinterdunne velletjes die snel breken en daardoor wat lastig te verwerken zijn. Voor deze heerlijke pastei met zalm maakt dat niet veel uit. Hij hoeft niet netjes en strak te zijn. Je bakt de pastei in een springvorm van 21 centimeter doorsnede, die past precies in de Airfryer XL. Een sausje zoals piccalilly maakt dit baksel extra lekker.

Nodig voor 2-3 personen

1 verpakking zuurkool, 5 vellen filodeeg, 2 zalmfilets (uit de vriezer, laat ontdooien in de koelkast), katenspek, pesto – naar keuze, versgemalen peper, olijfoliespray

Bereiding pasteitje met zalm

  • Doe de inhoud van het pakje zuurkool in een pannetje. Giet er een flinke scheut water, bouillon of witte wijn bij.
  • Breng de vloeistof aan de kook en laat de kool een half uurtje pruttelen. Schep geregeld om.
  • Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet. Neem dan zoveel zuurkool als er in je hand past en knijp de kool goed uit. Herhaal dit voor alle zuurkool. Knijp alles dan nog eens uit, de zuurkool moet echt goed droog zijn.
  • Vet je springvorm van 21 centimeter doorsnede in met olijfoliespray. Leg er dan een voor een vier plakken filodeeg in. Spray elk velletje in met wat olijfolie voordat je het in de vorm legt. Zorg dat de velletje een beetje uitsteken aan de zijkanten en druk voorzichtig aan om de bodem te bedekken.
  • Verdeel dan genoeg plakjes katenspek over het deeg om de bodem van de springvorm mee te bedekken. Verdeel hier de zuurkool over.
  • Snijd de zalm in stukjes en verdeel die over de zuurkool. Verdeel naar smaak wat pesto en versgemalen peper over de zalm.
  • Vouw de zijkanten van het filodeeg over de vulling heen dicht. Verdeel dan het laatste ingesprayde velletje filodeeg over de vulling en stop de zijkanten in. Het velletje ligt dan als een soort dakje over de pastei.
  • Spray de pastei in met een beetje olie.
  • Verwarm de Airfryer voor op 180 graden. Bak de pastei 15 minuten op 180 graden tot hij goudbruin is.
  • Verlaag dan de temperatuur naar 160 graden en bak nog een minuut of 5.
  • Haal de springvorm uit de Airfryer en laat de pastei even afkoelen. Snijd hem voorzichtig aan. Eet smakelijk!

Airfryer kookboek

Meer recepten?

Ik heb een boek geschreven! Makkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het boekje kost 16,85 euro ex verzendkosten. Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.

Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top