Opruimeten: gratin van aardappels en courgette met kerrie en kokosmelk

AardappelgratinEens per week wil ik iets koken waarvoor ik niet naar de winkel hoef. Koken met restjes klinkt zo vies, ik noem het liever opruimeten. Dan wordt de vriezer wat leger, net als voorraadkast. Vandaag werd het ‘iets’ met aardappel courgette en gehakt. Gratin, maar dan zonder koeienmelk, met een hamburger van 100% eerlijk varkensvlees.

De hamburgers waren van vlees van Buitengewone Varkens. In het laatste vleespakket voor mij als crowdfunder zat van alles. Een hoop is al op, zoals de karbonade en de verse worst. Vandaag was het de beurt aan het gehakt. Varkensgehakt is heel vet dus als je er hamburgers van maakt en die grilt, worden ze tenminste niet droog. Wat zout, peper en Hindoestaanse masala (kerrie) erdoor mengen, in de hamburgerpers en in de grillpan. Vier minuten per kant, en geregeld afgieten want er komt flink wat vet uit.

1911-bord

 

Zonder melk

Maar dan de gratin. Omdat ik slecht tegen zuivel kan, vermijd ik koeienmelk het liefst. Maar ik heb nog wel kokospoeder staan. 60 gram poeder aanmaken met 150 ml kokend water en je krijgt 200 ml kokosmelk. Handig, je zit tenminste niet met die blikken in je kast. Te koop bij de toko van het merk Chao Thai. Voor gratin heb je heus niet altijd slagroom nodig. Je moet het alleen goed op smaak brengen. Kerrie leek me wel een goede combi met de kokosmelk. Het recept:

Nodig:

Drie aardappels per persoon, 1 courgette per 2 personen, 2 teentjes knoflook, 200 ml bouillon, 200 ml kokosmelk, kerriepoeder, geraspte kaas. De mijne kwam uit het Food We Love-pakket van deze maand. Ingevette ovenschaal.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de aardappels als je dat lekkerder vindt dan ongeschild. 1911-snijdenWas ze anders goed. Snij de aardappels en de courgette in dunne plakjes (met een mandoline of een keukenmachine). Leg ze dakpansgewijs in de ovenschaal.

Meng de bouillon met het kerriepoeder en de kokosmelk. Rasp er de knoflook over en roer goed door. Giet over de plakjes aardappel en courgette. Zet anderhalf uur in het midden van de oven. Een kwartier voor  de eindtijd strooi je de kaas over de schotel. Giet eventueel voorzichtig af als er te veel vocht nog in de ovenschaal over is tegen de tijd dat je gaat eten.

Published by

Saskia

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een gek katje en een moestuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.