Oosterse stoofschotel met kip

Oosterse stoofschotel met kip

schotel met kipLekker zoet door de wortel en hartig door de sojasaus. Een ideale stoofschotel met kip voor het hele gezin. Met zilvervliesrijst en paksoi een makkelijke, snelle maaltijd.

Met een zekere fanatisme stort ik me geregeld op nieuwe, vaak kort durende hobby’s. Zo ook met koken, één van de wat langer durende interesses. Inmiddels is de kookboekencollectie twee boekenkasten groot en de lokale middenstanders hebben daar bepaald geen bezwaar tegen. Elke keer als ik een nieuwe ‘keuken’ ontdek, koop ik alles wat je daarvoor nodig hebt. Echt alles.

Een paar jaar geleden schafte ik het, overigens geweldige, boek De echte Chinese keuken thuis aan, van Fuchsia Dunlop. De echte Chinese keuken, bij mij thuis! Wie wil dat nu niet? De meeste ingrediënten voor de recepten had ik nog nooit van gehoord. Allemaal nieuwe kennis. Dat er dark en light sojasaus bestaat, en dat Shaoxing rijstwijn toch wel dringend nodig is voor de meeste recepten. Dus op naar de toko, om en passant ook wat Kewpie-mayonaise, panko en een fascinerend potje met misopasta mee te nemen. Op de mayo na allemaal spotgoedkoop.

Misopasta is Japanse gefermenteerde bonenpasta, een bruin goedje dat jaren goed blijft. Het geeft een hartige smaak aan gerechten. Tot afgelopen vrijdag had ik er nooit wat mee gedaan. Maar toen kwam het recept voor een heerlijke gezonde kipschotel in beeld. Je hebt er wat Aziatische ingrediënten voor nodig, maar stap gewoon eens een toko binnen of bestel alles op internet. Na dit gerecht volgen er vast veel meer. Ik weet in elk geval wat het volgende gerecht met miso wordt: deze kip.

Nodig voor 2 volwassenen (grote eters)

4 kipdijbeenfilets (liefst biologisch of scharrelvlees), 2 eetlepels olie, 1 prei (gemiddeld formaat), 2 winterpenen (gemiddeld formaat), 3 teentjes knoflook – geperst, 2 eetlepels geraspte verse gemberwortel, 1 eetlepel misopasta, 250 ml water, 1 theelepel sojasaus, 1 eetlepel mirin (Japanse rijstwijn)

Bereiding oosterse schotel met kip

  • Snijd de witte vetrandjes van de kip en snijd het vlees in stukken.
  • Verhit twee eetlepels olie in een hapjespan en bak de kip aan alle kanten even aan.
  • Maak de prei en de wortels schoon en snijd ze in dunne plakjes. Was deze goed en laat ze uitlekken.
  • Haal de kip uit de pan en voeg de wortel en de prei toe. Verhit een paar minuten tot de groenten zachter worden.
  • Voeg de knoflook en de gember toe en bak even mee tot het lekker gaat ruiken.
  • Leg de kip weer in de pan. Voeg het water, de misopasta, de sojasaus en de mirin toe.
  • Breng aan de koop en laat een minuut of 20 pruttelen. De saus dikt in. Mocht er te weinig saus in de pan overblijven, voeg dan een scheutje water toe.

Lekker met zilvervliesrijst en geroerbakte paksoi.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top