Nederlandse coleslaw: winterse koolsla voor bij hamburgers

Koolsla oftewel coleslawColeslaw is een salade van rauwe geraspte groenten met romige saus. Het is een typische Amerikaans gerecht, dat men daar serveert bij hamburgers en natuurlijk de barbecue. Het komt van het Nederlandse koolsla. Omdat je heus niet alleen in de winter lekker vlees kunt grillen, besloot ik bij de hamburgers dit weekend zelf koolsla te maken, met een tamelijk gezonde dressing.

Wij zijn gek op hamburgers en eten ze ook geregeld. Vrijdag was ik bij de Sligro en ontdekte ik een fascinerend merk bij het bevroren vlees: The Frozen Butcher. Mooie zwart-witte doosjes met in elk 2 diepgevroren hamburgers.  In verschillende varianten zoals organic, wagyu en Angus. Die laatste hadden wij, voor 3,12 per doosje. Ik grilde ze, deed ze op een Turks broodje (bijgeknipt anders zijn de broodjes veel te groot) met erop een blaadje sla, Amerikaanse hamburgersaus en wat oude kaas. Lekker, en hartig!

Daarbij kwam aardappelsalade, gefrituurde wokkels die ik had gemaakt door aardappels door de Spirali te draaien en ze dan te bakken in de olie. Dat schuimde als een gek maar het was leuk voor erbij, kruising tussen dunne friet en chips. Maar nu de koolsla:

Nodig voor koolsla voor minimaal 4 mensen:

1 witte kool – in kwarten met het harde binnenste eruit, 1 grote winterwortel – geschild, 1 grote biet – geschild, 1-2 rode uien – geschild, 1 eetlepel witte wijnazijn, snufje suiker, 4 eetlepels mayonaise (echte, geen light), 3 eetlepels (Turkse) yoghurt (liefst met 3,5 of 10 procent vet), 1 grote theelepel mierikswortelpasta (optioneel, wat wasabi of mosterd kan ook), zout en peper

Bereiding

Rasp de groente in je keukenmachine of met de hand. Schep de azijn met een snuf suiker door de salade en laat uitlekken in een vergiet. Meng de andere ingrediënten in een kommetje en breng op smaak met peper en zout. Meng goed door de koolsla en laat een tijd intrekken in de koelkast. Serveer koel. De salade kleurt roze door de biet.

Published by

Saskia

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een gek katje en een moestuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.