Gele rijst met kaneel en saffraan

saffraanDe saffraan en de specerijen geven deze rijst een mooie gele kleur en een subtiel aroma. Lekker voor bij oosterse maaltijden, of als bijgerecht bij een rijsttafel of buffet.

Saffraan, je kent deze draadjes misschien uit de supermarkt. Voor een klein beetje ervan betaal je een paar euro, waarmee het de duurste smaakmaker is uit het kruiden- en specerijenschap. De hoge prijs is makkelijk te verklaren: saffraandraadjes zijn de stampers van een speciaal type krokus. Ze moeten met de hand worden geplukt als de krokussen bloeien en wegen bijna niks, dus voor een paar gram heb je al veel draadjes nodig.

De kwaliteit loopt sterk uiteen en er is veel namaak in omloop. De stampers van andere soorten krokussen worden bijgekleurd met geelwortelpoeder en als echte saffraan verkocht. Ik koop saffraan het liefst op internet, ik heb goede ervaringen met de webwinkel Saffraan.nl.  Daar is prima saffraan te koop voor een prima prijs.
Echte saffraan geeft gerechten een mooie gele kleur en het heeft een subtiel aroma dat moeilijk te beschrijven is. Alsof je gerecht geparfumeerd is met oosterse invloeden. Het laat zich uitstekend combineren met kaneel.

Voor dit recept gebruik ik cups, oftewel de bekende Amerikaanse inhoudsmaat. De inhoud van een cup heeft geen standaard gewicht, het is een bepaalde hoeveelheid waarvan het gewicht afhangt van wat je erin doet. Een cup met rijst weegt meer dan een cup met cashewnoten. Als je geen cups in je keukenkast hebt liggen, gebruik dan een gemiddeld formaat thee- of koffiemok (geen Senseokopjes!). Het is belangrijk dat je voor de rijst en de bouillon dezelfde beker gebruikt, dan kloppen de verhoudingen.

Nodig voor vier personen

snufje saffraandraden, 2 eetlepels kokend water, 2 mokken basmatirijst (of 2 cups als je Amerikaanse inhoudsmaten hebt), 3 mokken hete bouillon (mag van tablet), 2 eetlepels zonnebloemolie, 1 gesnipperde ui, 1 kaneelstokje, 4 kruidnagels, 4 groene kardemompeulen

Bereiding gele rijst met kaneel en saffraan

  • Doe de saffraandraadjes in een kom en doe er het kokende water bij. Laat een paar uur trekken, zo geven de draadjes hun kleur en aroma af.
  • Verhit de olie in een hapjespan en fruit de uisnippers aan. Voeg als ze zacht worden het kaneelstokje, de kruidnagels en de kardemompeulen toe. Bak die een paar minuten mee.
  • Voeg de rijst toe en bak al omscheppend een paar minuten mee.
  • Schenk de bouillon over de rijst, net als de saffraandraadjes en het gele water.
  • Breng aan de kook met het deksel op de pan en zet het vuur dan laag zodat het water zachtjes kookt.
  • Laat ongeveer een kwartier koken. De exacte tijd is afhankelijk van het merk rijst en in welke mate die al voorgekookt is. Mijn zak rijst uit de toko was na een kwartier al goed, maar andere soorten moeten misschien langer of korter koken (snelkookrijst).
  • Het is de bedoeling dat al het water wordt opgenomen door de rijst. Dreigt die voortijdig droog te koken? Voeg dan wat extra water toe maar wees wel voorzichtig, want het is al snel te veel.
  • Zet het vuur uit als al het water is opgenomen en de rijst zacht is. Haal de kaneel, kruidnagels en kardmom uit de rijst en laat de rijst met het deksel op de pan een minuut of tien staan.

Lekker met gemarineerde kip uit de Airfryer.

Vind je dit een lekker recept? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Published by

Saskia

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een gek katje en een moestuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.