Falafel met peterselie

Falafel met peterselie

Falafel met peterselieIn Parijs aten we ze het lekkerst: een enorm zacht broodje vol knapperige salade, gefrituurde balletjes en flink veel frisse knoflooksaus. De eerste poging tot zelfgemaakte falafel was ook prima gelukt en de saus zeker zo lekker. Ik dacht altijd dat het erg moeilijk was om zelf falafel te maken en dat je er veel voor nodig had: allebei niet waar.

Sinds dit jaar houd ik in Excel bij wat we elke avond eten. Ik ben benieuwd of er bepaalde favorieten in terug gaan komen, en of de balans tussen de verschillende soorten vlees, vega en vis goed is. Na de eerste zes weken kan ik concluderen dat we nauwelijks vegetarisch eten. We zijn dol op vlees, vriend niet zo erg op vleesloos, en een visje komt er ook maar weinig in. Een mooie aanleiding om eens te proberen of falafel ‘van het huis’ een succes is.

Voorbereiding

Geloof me: het was echt niet moeilijk. Je hebt een keukenmachine nodig om het falafel-mengsel te maken, en wat geduld. We maken falafel van gedroogde kikkererwten, die je de avond van tevoren in een grote bak met koud water zet. Ze nemen het water op en verdubbelen in grootte. Koop ze bij een Turkse supermarkt, dan neem je meteen heel voordelig een grote bos platte peterselie mee en een emmer Turkse yoghurt met 10 procent vet voor de saus.

Nodig voor 3 volwassenen

250 gram gedroogde kikkererwten, 1 ui, 3 teentjes knoflook, 1 eetlepel komijnpoeder, 1 eetlepel korianderpoeder, zout, bos platte peterselie, 1 ei.

Falafel maken

  • Doe 250 gram gedroogde kikkererwten de avond van tevoren in een grote kom en vul die met water. Neem niet te weinig. Zet weg totdat je gaat koken de dag erna.
  • Giet de erwten af en doe ze in je keukenmachine (met het draaiende mes).
  • Doe er de ui (in stukken) en de knoflook (in stukken) bij en maal totdat het wat fijner wordt.
  • Hak een flinke handvol platte peterselie in stukken en doe die bij de erwten, net als de specerijen en zout naar smaak. Wees daar niet te zuinig mee, anders worden de bolletjes flauw.
  • Zet de machine een flinke tijd aan, tot alles vermalen is en je een soort deeg krijgt dat je in een hand tot een bolletje kunt drukken.
  • Voeg het ei toe en laat nog even draaien. Het mengsel moet fijngemalen en een beetje plakkerig zijn.
  • Maak bolletjes van het deeg, ongeveer ter grootte van een bitterbal. Maak ze niet te groot.
  • Zet de bolletjes zeker een uur weg in de koelkast (of buiten, als het zoals nu 4 graden is). De falafel wordt er steviger van.
  • Frituur de falafel op 180 graden een minuut of 3, ongeveer 6 per keer. Houd ze warm in de oven (150 graden).

Falafel eet je op een pita of Turkse broodje, met knoflooksaus en salade. Voor de knoflooksaus kun je 500 ml Turkse yoghurt mengen met wat olijfolie, een geperste teen knoflook en een halve pot fijngesneden bladpeterselie.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

2 thoughts on “Falafel met peterselie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top