Enchilada’s: Mexicaanse wraps met gehakt en mais

Enchilada’s: Mexicaanse wraps met gehakt en mais

gehakt enchilada op bordWeinig tijd of geen zin om uitgebreid te koken? Enchilada’s zijn dan een goed idee. De pan en de oven doen het meeste werk voor je. Het leukste is het vullen van de tortilla’s met het gehakt. Dit gerecht is tamelijk vetarm, alleen de kaas die je erover strooit is minder mager.

Nodig voor 2 grote eters

1 eetlepel olijfolie, 1 rode ui – gesnipperd, 2 teentjes geperste knoflook, 500 gram ongekruid half-om-half gehakt, 2 theelepels chiliflakes (of naar smaak), 2 theelepels (gerookt) paprikapoeder, 2 theelepels gemalen komijnpoeder, 2 theelepels gemalen korianderpoeder (ketoembar), 1 rode paprika – zonder zaadlijsten en in stukjes, 100-150 ml bouillon van een blokje Maggi, klein blikje mais, klein blikje tomatenpuree, groot blik tomatenstukjes, basilicum (optioneel), 4 (mais)tortilla’s, geraspte kaas. Ovenschaal.

Moet ik dat allemaal kopen?

Het lijkt of je er veel voor moet kopen, maar als je een goed gevulde voorraadkast hebt valt dat best mee. Koop bij de toko korianderpoeder en komijnpoeder, dat zijn veelzijdige specerijen die de smaak van je gerecht ophalen. Tomatenpuree is in setjes te vinden bij de Aldi en Lidl en de tomaten in blik komen altijd handig van pas. Verse basilicum is niet per se nodig maar wel lekker. Ik heb toevallig met de kerst ook basilicum nodig, dus maar meteen een hele plant gekocht.

Bereiding enchilada’s met gehakt

  • Verwarm de grill van de oven voor. Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui erin. Voeg de knoflook en de chiliflakes toe en meteen het vlees. Bak tot het roze ervan af is. Giet zo nodig af, er komt vaak veel vocht vrij.
  • Maak met 1 blokje Maggi ongeveer 200 ml bouillon, daarvan gebruik je zo iets meer dan de helft. Doe de paprikastukjes in de pan en voeg dan het paprikapoeder, de komijn en de koriander toe. Roer het gehakt  goed om. Giet er 100-150 ml bouillon bij en 1 eetlepel tomatenpuree. Breng aan de koop en laat zachtjes pruttelen voor 15 minuten.
  • Zet het vuur hoger om eventueel restanten van het vocht in de pan te laten verdampen. Je mag nog een klein beetje saus in de pan hebben bij het gehakt.
  • Voeg de mais toe en warm goed door.
  • Vet de ovenschaal in met een scheutje olijfolie,
  • Leg een tortilla op een bord en schep er een kwart van de vulling in. Vouw de pannenkoek dicht en leg hem met de naad naar onder in de ovenschaal. Herhaal voor de andere 3 tortilla’s.

enchilada in schaal

  • Zet de hapjespan terug op het vuur met de eventuele restjes gehakt en doe er de helft van het blik tomatenblokjes in. Voeg de rest van de tomatenpuree toe en zet het vuur hoog. Laat een groot deel van het vocht verdampen. Roer er dan de fijngesneden basilicum door.
  • Schep deze saus over de tortilla’s in de ovenschaal. Bestrooi met geraspte kaas en zet een minuut of tien onder de grill.

Eet smakelijk!

enchilada uit de oven

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top