Bief, bonen, preisaus en ovenaardappeltjes

Aardappels uit de oven, het klinkt zo makkelijk en simpel. Ik vind het altijd toch wel wat werk, ze schillen, in stukjes snijden, voorkoken en dan precies goed timen dat ze bruin en krokant zijn. Vandaag maken we sperziebonen met knoflook, biefstuk van de grill, een preisaus erover en dus aardappels uit de oven.

Met dit recept kun je alle kanten uit. Je kunt de aardappels niet schillen, er geen kruiden op doen en gewoon naturel houden. Ik hou niet van aardappels in de schil dus haal die er altijd vanaf. Het scheelt je wel wat tijd. Je kunt ander vlees nemen dan biefstuk, zoals varkenshaas, karbonade of kip. Je kan de prei laten zitten en er champignons voor in de plaats nemen. Het recept is voor twee personen. Je houdt vast wat van de preisaus over. Die doe ik morgen (uitgelekt) door een omelet, met spekjes. Je hoeft dus niks weg te gooien. Het is even werk, maar minder dan je denkt.

Nodig:

2 biefstukken, zout, peper, olijfolie, 2 preien (kontje en grootste deel van groene bladeren eraf), 3 aardappels per persoon (zijn ze klein, maak er dan 4 van), bloem, kruiden voor de aardappels (indien gewenst),  400 gram verse sperziebonen (afgehaald en gewassen), 4 tenen knoflook, 125 milliliter slagroom (klein bekertje), wat mosterd.

Bereiding:

Verwarm een oven voor op 200 graden. Schil de aardappels (indien gewenst), snij ze in parten of stukken, net waar je zin in hebt. Zet de waterkoker aan en breng een kan aan de kook. Doe de aardappels met wat zout in een grote pan, overgiet ze met het kokende water en breng weer aan de kook. Als dat zover is, kook je de aardappels 4 minuten. Giet ze af en laat ze goed uitlekken in de pan.

Laat de aardappels iets afkoelen, doe er dan ferm olijfolie over en hussel goed tot de stukken bedekt zijn met een laagje olijfolie. Doe er zout, peper en kruiden naar smaak overheen (knoflookpoeder, barbecuemengsels en paprikapoeder zijn lekker). Doe in een braadslee of ovenschaal en zet ongeveer 45 minuten in de hete oven. Schud tussentijds een paar keer om en doe er eventueel nog wat olie overheen als ze te droog worden.

Saus
Dan de preisaus. Snij de preien in dunne ringen (of gebruik de keukenmachine). Snipper een ui (of doe die ook door de keukenmachine, wel eerst prei eruit halen). Doe wat olie in een hapjespan of wok. Bak de uitjes een paar minuten en doe dan de prei erbij. Bak tot ze wat zachter worden. Giet het bekertje slagroom erbij, doe zout, peper en een eetlepel mosterd erbij. Laat wat pruttelen en zet dan het vuur uit. Doe de prei en saus in een klein pannetje en zet de hapjespan/wok even weg. Die heb je zo weer nodig. Tegen de tijd dat de aardappels klaar zijn, warm je de saus weer op.

Breng een pan water aan de kook en kook de boontjes er een minuut of 5-7 in. Giet ze af. Pel de knoflook en snij de tenen in plakjes.

Boontjes
Ongeveer een kwartier voor de aardappels klaar zijn, doe je een eetlepel olie in je hapjespan/wok op het gas. Bak de boontjes daarin zachtjes. Zet een grillpan of koekenpan op het vuur om voor te verwarmen. Doe na een minuut of 7 de plakjes knoflook bij de boontjes en blijf bakken, terwijl je de inhoud geregeld omschudt.

Strooi wat zout en peper over de biefstukken  en wrijf er wat olie over. Grill of bak ze 2 minuten per kant en warm intussen de saus weer op.

Aan tafel
Als alles klaar is, maak je de borden op. Schep de helft van de boontjes op ieders bord, doe dan de biefstuk erover (eventueel in stukken gesneden) en doe er een paar lepels preisaus over. Nog wat verse peper, aardappeltjes ernaast. Smullen! En veel groentes per persoon.

Published by

Saskia

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een gek katje en een moestuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.