Japanse speklapjes met romige paksoi

speklapjes met paksoi en bulgur

Japanse speklapjes met romige paksoi

Koken hoeft niet veel tijd te kosten. Marineer speklapjes in Japanse saus, roerbak paksoi en maak er snelle bulgur bij. Makkelijke maandag.

Een tijd geleden zag ik bij de Sligro een enorme pot staan met wel een kilo Alfez Moroccan Spiced Couscous. Een product dat ik al kende uit de supermarkt. Handig spul! Het bestaat uit korrels bulgur met milde kruiden en her en der een rozijn. Afwegen, anderhalf keer zoveel gewicht aan kokend water erbij, 5 minuten laten staan en klaar ben je. De bulgur werd deel van een zeer makkelijke maaltijd.

Paksoi eet ik het liefst uit de wok. Eerst de steeltjes roerbakken in olie en smaakmakers, en dan de blaadjes erbij doen. Soort ‘spinazie plus’.

Nodig voor 2 personen

200 gram bulgur, 300 gram kokend water, 4 speklappen, flesje Yama Teriyaki Mirin Sauce (AH), 1 stronk paksoi – gewassen en in reepjes, 1 eetlepel zonnebloemolie, 1 eetlepel mosterdzaad, halve eetlepel kerriepoeder, 1 eetlepel oestersaus, 1-2 eetlepels Alpro Soya Cuisine of kookroom

Bereiding speklapjes en paksoispeklapjes met paksoi

  • Je begint de dag ervoor. Snijd de speklapjes in stukjes. Doe die in een plastic diepvrieszak en doe een half flesje Yama Teriyaki Mirin Sauce erbij. Kneed goed door zodat de saus overal rondom de speklapjes zit. Sluit de zak en leg tot gebruik in de koelkast.
  • De dag zelf: haal het spek uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg het spek op een rooster en schuif dat in de oven. Doe er een bakplaat onder met een bakmatje of bakpapier, daar druipt het vet dan op.
  • Bak een half uur in de oven, verhoog de temperatuur tot 200 graden en bak tot het spek naar jouw smaak lekker bruin en krokant is.
  • Zo’n 10 minuten voor het spek klaar is verhit je 1 eetlepel olie in een wok of hapjespan. Doe het mosterdzaad erbij en wacht tot de zaadjes gaan springen. Voeg het kerriepoeder toe en bak heel even mee.
  • Voeg de stengels van de paksoi toe. Roerbak een minuut of 5 en voeg dan de blaadjes toe. Blijf roerbakken. Voeg 1 eetlepel oestersaus en 1 eetlepel Soya Cuisine (of kookroom) toe.
  • 5 minuten voor je wilt eten, doe je de bulgur in een kom en giet je het kokende water erbij. Laat 5 minuten staan en roer vlak door het eten er naar smaak een beetje boter of olie door.
  • Haal het spek uit de oven, en serveer met de paksoi en de bulgur. Eet smakelijk!
Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top