Curry met gehaktballetjes

Curry met korianderDeze curry is heerlijk en je kunt hem zo pikant maken als je zelf wilt. In het recept hoort een groene chilipeper, daarbij wordt het mild tot licht pikant. Met een rode peper echter wordt het wel scherp, eentje is prima te doen voor iemand die ervan houdt maar als je er meer in doet, is dat op eigen risico. Verder: het recept gaat uit van gehaktballetjes. Als je geen zin hebt om ze te draaien kun je ook het gehakt gewoon rul maken in de pan in plaats van de balletjes erin doen. Laat dan wel het ei en paneermeel weg. Het geeft een andere structuur, en scheelt weer wat tijd. Ingrediënten voor 4 kleine of 3 grote eters:

  • 350-400 gram ongekruid gemengd gehakt.
  • 7 tenen knoflook, velletje en harde uiteinde eraf.
  • 15 gram verse gember, geschild en in stukken
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 2 eetlepels olie
  • Paneermeel
  • Blik kokosmelk van 400 ml
  • 40 gram verse koriander, blaadjes en steeltjes. In de supermarkten kun je ook 2 kleine bakjes nemen dan heb je 30 gram. Is ook goed.
  • 1 ei
  • 3 theelepels garam masala
  • 4 theelepels gemalen komijn
  • 3 theelepels gemalen korianderzaad
  • 1 verse groene chilipeper, doormidden gesneden en de zaadjes eruit
  • 2 theelepels tamarindepasta
  • Zout en versgemalen peper
  • 1 staafmixer

Zo maak je het:

  1. Meng het gehakt in een kom met het ei, 1 theelepel garam masala, 1 theelepel zout, versgemalen peper, 2 theelepels komijn. Doe er paneermeel bij en kneed tot de massa niet meer zo nat is. Zet een tijdje opzij en draai er later kleine gehaktballetjes van, ter grootte van soepballetjes. Met natte handen gaat dat makkelijker.
  2. Doe alle knoflook, gember, de stukken chilipeper en de helft van het blik kokosmelk in een maatbeker en pureer het met de staafmixer.
  3. Fruit de uit tot die bruin is maar niet aangebrand.
  4. Doe de kokosmelk met de knoflook en dergelijke in de pan bij de curry. Voeg er 2 theelepels garam masala, 2 theelepels komijn en 3 theelepels gemalen koriander aan toe.
  5. Laat een minuut of tien op een zacht vuurtje pruttelen.
  6. Pureer intussen de rest van de kokosmelk met alle koriander tot een groen sausje.
  7. Doe het groene sausje in de pan en vermeng alles goed. Doe de tamarinde erbij en laat een minuut of vijf zachtjes pruttelen.
  8. Voeg de gehaktballetjes toe en water tot de balletjes net onder staan. Breng zachtjes aan de kook met de deksel op de pan.
  9. Laat 20 minuten zachtjes koken.
  10. De curry is nu klaar. Serveer met rijst of met naan en eet er lekker pappadums bij om alles op te scheppen.

Published by

Saskia

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een gek katje en een moestuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.