Amerikaanse kipkluifjes

Amerikaanse kipkluifjes

kipEen maand geleden waren we in Delft bij Betty Boop. Het voorgerecht was Amerikaanse chicken wings van de barbecue. Kipkluifjes in barbecuesaus die mals, plakkerig en smaakvol waren. Ze waren super lekker, en thuis hebben we nu een variant erop gemaakt.

Per persoon hadden we vijf kipvleugels, dat leek al best veel toen de slager ze pakte, maar het hadden er net zo goed meer kunnen zijn. Het is goedkoop vlees, wij betaalden nog geen 5 euro voor deze enorme portie. Het is een makkelijk gerecht. Je maakt een saus, daarin laat je de kip een tijd marineren. Tot slot gril je de kluifjes in de oven, op de barbecue of in de Airfryer.

Nodig voor 2 volwassenen

250 ml ketchup, 125 gram bruine basterdsuiker, 1 theelepel sojasaus, 1 eetlepel srirachasaus of andere hete saus, 1 eetlepel ciderazijn, halve theelepel (of meer) komijnpoeder, 10 kipvleugels van de slager

Bereiding kip

  • Meng alle ingrediënten behalve de kip in een grote bak.
  • Halveer de kipvleugels zodat je een drumstick en een vleugeltje overhoudt. Dat doe je door een hele vleugel op een snijplank neer te leggen en precies op de ‘punt’ in het midden de twee gedeelten met een scherp mes van elkaar los te snijden.
  • Knip eventuele vetjes en overhangende huid eraf met een keukenschaar (die daarna in de vaatwasser gaat).
  • Herhaal dit met alle kip.
  • Doe de kip in de bak marinade.
  • Dek de bak af met huishoudfolie en laat de kip marineren in de koelkast. Enkele uren is OK, de hele nacht is beter.
  • Verwarm de oven voor op 185 graden. Leg de kip op een rekje boven een bakplaat of braadslee. Bak ze 30 minuten in de hete oven. Zet eventueel de laatste tien minuten de grill erboven aan. Op de barbecue gril je ze tot ze gaar zijn, en zo krokant als je zelf lekker vindt. Let op: door de suiker in de marinade branden ze snel aan.

Airfryer

In de Airfryer zou ik ze een minuut of 4-5 op 200 graden zetten en dan nog een minuut of 3-4 op 180 graden. Ze worden dan wel ‘droger’ en krokanter dan uit de oven.

Het is altijd een beetje vies eten, kipkluifjes. Met je handen, flink kluiven en voor je het weet zitten je gezicht en je handen onder de saus. Houd dus genoeg servetjes bij de hand. Wij hadden deze kluifjes met rosti en gegrilde courgette als avondeten.

Dit recept is onderdeel van een reeks Airfryer recepten. Zoek je een ander Airfryer recept? Klik dan op deze link om naar de rubriek voor de Airfryer te gaan.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

3 thoughts on “Amerikaanse kipkluifjes

  1. Recept klinkt goed, maar dat waren dan zeer zeker geen biologische kipvleugeltjes!! Jammer, dat je hiermee de plofkip promoot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top