Quiche met verse spinazie

quiche met spinazieElke week vind je het recept uit mijn kookrubriek in de Tilburgse Stadsnieuws ook hier op mijn blog. Deze week maakte ik een grote quiche met verse spinazie.

Sinds een tijdje eten wij twee dagen per week geen vlees, dus vis of vega. Voor mij een manier om gezonder te eten en ook om wat duurzamer bezig te zijn. Liever minder vlees, maar wel van betere kwaliteit. In de experimenten met vegetarisch eten kwam al van alles voorbij. Kaasschnitzel, vleesvervangers, peulvruchten. Het is even wennen, zeker voor tafelgenoten die het liefst elke dag een flinke biefstuk voor zich zien. Deze quiche boordevol spinazie is een gemakkelijker manier om lekker snel iets bijzonders op tafel te toveren. Wie veel tijd heeft, maakt het deeg zelf, maar met koelvers deeg wordt het ook heerlijk. Je kunt een quiche overdag al bakken en koud of lauwwarm opdienen. In de koelkast blijft hij een aantal dagen goed, dus als je op pad moet of een huisgenoot een bijzondere lunch mee wilt geven… dan zit je altijd goed.

Nodig voor 1 quiche

1 eetlepel olie, 1 ui of sjalot, gesnipperd, zak verse spinazie, 75 gram pijnboompitten, 200 ml crème fraîche, 80 gram fetakaas, 4 eieren, 1 verpakking deeg voor hartige taart of bladerdeeg (koelvak), peper en zout
Verder: springvorm of bakvorm (voor Airfryer XL max. 21 centimeter doorsnede), bakpapier

Bereiding quiche

Verwarm de oven voor op 180 graden of de Airfryer op 160 graden. Rooster de pijnboompitten in een pan zonder olie. Zet apart en laat afkoelen. Verhit de olie in een wok en fruit de ui zachtjes aan. Roerbak de spinazie mee tot hij is geslonken. Laat uitlekken in een vergiet en knijp goed uit. Snijd de spinazie klein en doe in een kom. Voeg de crème fraîche, feta en eieren toe en meng goed. Breng op smaak met zout en peper en roer de pijnboompitten door het mengsel.
Vet je bakvorm in en leg er bakpapier in. Verdeel het bladerdeeg over de bakvorm en prik met een vorm gaatjes in de bodem. Verdeel het spinaziemengsel over het deeg en strijk glad. Bak 30-40 minuten in het midden van de oven of ongeveer 40 minuten in de Airfryer. De vulling moet stevig aanvoelen. Deze quiche kun je koud of warm eten.

Airfryer kookboek

Airfryer kookboekMakkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Ik heb het vorig jaar geschreven voor mensen die net beginnen. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het boekje kost 16,85 euro ex verzendkosten. Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg, Broese in Utrecht en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.

Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Published by

Saskia

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een gek katje en een moestuin.

4 thoughts on “Quiche met verse spinazie

  1. Geweldig al die recepten,wat ik alleen jammer vind is dat ik nooit weet hoeveel koolhydraten er in zit.mijn man is diabeet.

    1. Hallo Hilde, bedankt voor je reactie. Aan de hand van de ingrediënten kun je denk ik wel berekenen wat erin zit? De voornaamste koolhydraten komen in dit recept uit het bladerdeeg. Ik weet dat er mensen zijn die koolhydraatarm eten, die laten het deeg weg en bakken een taart zonder korst. Daar moet je natuurlijk net van houden, maar misschien is het een idee. Gebruik dan wel goed bakpapier tegen het aanbakken. Groeten van Saskia

        1. Hallo, ik weet niet of filodeeg minder koolhydraten bevat dan bladerdeeg, wel minder vet. Ik vind het zelf niet zo’n succes in een quiche, het deeg is erg droog en crispy en dat vond ik er zelf niet goed bijpassen. Maar dat is een persoonlijke voorkeur natuurlijk, op zichzelf gezien is het wel mogelijk! Groeten van Saskia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.