Gehaktballen met een spicy touch

gehaktballen uit de AirfryerElke week vind je het recept uit mijn kookrubriek in de Tilburgse Stadsnieuws ook hier op mijn blog. Deze week lekkere sappige gehaktballen met wat extra ‘spice’.

Laatst liep ik in de supermarkt toen me opviel dat er gemengd gehakt lag in plaats van half-om-halfgehakt. Dat laatste is 50 procent varkensvlees en 50 procent rundvlees. Ik keek op de verpakking van het gemengde gehakt en zag dat er twee derde varken in zat en een derde rund. Op zich niet gek, varkensgehakt is heel lekker, maar wel wat vetter dan rundergehakt. Ik bestel het weleens online om hamburgers mee te maken. Je weet niet wat je proeft. Voor gehaktballen vind ik gemengd gehakt of half-om-half lekkerder. Deze gehaktballen maak je aan met ui, een eitje en panko. Panko is Japans paneermeel dat bestaat uit vlokjes in plaats van kruimels. Dat geeft een andere bite aan je gerechten. Het is te koop bij toko’s maar ook bij de beter gesorteerde supermarkt. Ook lekker om schnitzels mee te paneren.

Nodig

500 gram half-om-halfgehakt, 1 middelgroot ei, handvol panko, 1 middelgrote ui – zeer fijn gesnipperd, 2 eetlepels Dijonmosterd, 2 eetlepels oestersaus, 0,5 theelepel zout, 1 eetlepel chiliflakes

Bereiding gehaktballen

Doe gehakt, ui, mosterd, oestersaus, ei, panko, zout en chiliflakes in een kom. Kneed het gehakt goed door. In het begin zal het erg nat zijn, na een paar minuten kneden wordt het mengsel steviger. Je kunt extra panko toevoegen als het toch nog te nat is naar je smaak. Dek het gehakt af en zet het een half uur in de koelkast. Vorm er daarna vier mooie gehaktballen van en laat die nog een kwartiertje rusten op je aanrecht. Ik bak ze in mijn Airfryer, 8 minuten op 200 graden en 7 op 150 graden. Heb je geen Airfryer, dan braad je ze in een klont boter (geen margarine) in een braadpan. Als de ballen rondom bruin zijn, kun je wat jus, bouillon of water toevoegen om ze in te laten sudderen. Op laag vuur zijn de ballen na 20 minuten klaar.

Airfryer kookboek

Airfryer kookboekMakkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Ik heb het vorig jaar geschreven voor mensen die net beginnen. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het boekje kost 16,85 euro ex verzendkosten. Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg, Broese in Utrecht en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.

Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Published by

Saskia

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een gek katje en een moestuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.